Publicerad 2014-10-23 15:58

Senast uppdaterad 2014-10-23 16:20

En tur-och-retur till förskolan tack!

Från förskolan till högstadiet och tillbaka till förskolan igen. Patrik Bengtsson på Ormvråkens förskola har kommit fram till att arbetet med förskolebarnen är så mycket roligare och nu är han tillbaka för att stanna.

- När jag haft en jobbig natt och kommer in genom dörren här blir allt bra. Barnen tar emot med öppna armar, de blir glada när jag kommer, säger småbarnspappan och pedagogen Patrik Bengtsson på Ormvråkens förskola. Patrik känns lugn och trygg. Det är inte svårt att förstå att barnen blir glada när han kommer på morgonen.

Trots att Patrik är utbildad lärare började han 2010 arbeta på en förskola på inrådan av frun som är förskollärare.

- Jag har alltid tyckt det är roligt med barn, har alltid velat ha barn själv, säger Patrik. Min fru övertygade mig om att även om jag inte hade rätt pedagogik i utbildningen var förskolan helt rätt för mig. ”Du har tålamodet, du har lugnet” menade hon.

Hör hemma här

Under två år arbetade Patrik inom förskolan innan han fick tjänst på en högstadieskola och tog chansen, det var ju ändå det han utbildat sig till. Efter några år bland tonåringar insåg han att han saknade nyfikenheten och spontaniteten hos de små barnen och är nu tillbaka i förskolans värld. Han känner att han hör hemma här och tycker det är superroligt att arbeta med hela spannet från 1-5 år.

- Det är sån skillnad, barnen är helt underbara! Man kommer till jobbet och möts av kramar istället för sura miner. Även om någon är ledsen på morgonen är det inte svårt att locka fram ett gott humör som sen varar resten av dagen. Högstadiebarn kan vara sura en hel vecka, suckar Patrik.

Patrik uppskattar också den dagliga och vardagliga kommunikationen med föräldrarna, något man inte har i skolan.

- Det blir mer personligt på förskolan. Föräldrarna känner oss pedagoger på det personliga planet och jag som nybliven pappa får ofta frågor om hur det går. Ofta får jag lite tips och råd från dem, det är värdefullt. Det finns också ett helt annat föräldraengagemang i förskolan om man jämför med skolan.

Behövs fler män i förskolan

Som enda man på en kvinnlig arbetsplats kan det vara svårt att hitta sin plats, men det tycker inte Patrik.

- Det handlar om personkemi, inte kön, säger Patrik bestämt. Man eller kvinna spelar mindre roll, bara vi har ett bra samarbete. Jag känner stort stöd från kollegorna. Jag tror det är bra med en blandning på arbetsplatserna, det blir en annan dynamik och andra diskussioner.

- Jag vill hävda; även om vi kan göra samma saker, agerar vi olika och barnen behöver se det!

Det behövs fler män i förskolan och Patrik rekommenderar absolut andra män att ge det en chans. Det finns många olika sorters förskolor och Patrik tycker att man inte ska vara rädd att flytta på sig och prova sig fram tills man hittar rätt.

- Det är guldläge nu att kunna välja förskola, hitta sin nisch och hitta en förskola där man tror man kan fungera bra. När man har riktigt bra kollegor är det riktigt roligt! Jag önskar att jag var bättre på att ge mina kollegor beröm. Det ska jag jobba med, för det är viktigt, säger Patrik och skyndar iväg till barnen och morgonens samling.