Publicerad 2014-11-03 14:41

Senast uppdaterad 2014-11-03 15:10

Ekologiskt guld till Sjöhästens förskola

På Sjöhästen har man anledning att sträcka lite
extra på sig. Förskolan, med kocken Natthaphorn ”Noy” Brinck i spetsen, har nämligen mottagit ett gulddiplom från EkoMatCentrum och KRAV för att man serverar 83 procent ekologisk mat på förskolan.

- Jag är så stolt! utbrister en glad Noy, men betonar att det här inte hade varit möjligt utan ett stort stöd från förskolechefen Ninni Hyleborg.

Genom att jämföra priser, planera både inköp och matlagning noggrant samt ta vara på alla rester klarar man att hålla budgeten, trots de extra kostnaderna för den ekologiska maten. Maten som serveras lagas från grunden och till soppan serveras hembakat bröd.

- Här kastas ingen mat! Allt går att återanvända, förklarar Noy. Jag gör nya rätter av rester och drygar ut maten med rotfrukter, bönor och linser. Man får använda fantasin. Vi har köttfri måndag och serverar vegetariskt två dagar i veckan.

Att förskolechef Ninni Hyleborg är stolt går inte att ta miste på, hon har bara lovord och hyllar sin duktiga kock.

- Jag är mycket glad och stolt över Noy och över att förskolan kan servera ekologisk, god och näringsriktig mat till våra barn. Vi tror att bra mat utgör en viktig grund för barnens utveckling och möjlighet till ett gott lärande.

Sätta förskolan på kartan

Redan när Sjöhästen startade sin verksamhet 2011 beslutade Noy tillsammans med sin chef att man ville sätta förskolans namn på kartan genom att satsa på miljö och servera ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. Det har resulterat i att de nu är en KRAV-certifierad förskola som samarbetar med miljöförvaltningen kring smart mat enligt ”Ät S.M.A.R.T-modellen”. I foldern Smart mat har Noy fått med ett av sina recept.

Noy fick ta emot sitt diplom den 27 oktober på mässan Nordic Organic Food Fair. Det är dock inte första gången Noy och Sjöhästen får diplom, redan i februari 2014 fick man ta emot guld i Miljöförvaltningens tävling kring vilka förskolor i Malmö stad som använder mest ekologiska livsmedel.