Publicerad 2015-09-24 16:30

Senast uppdaterad 2015-10-08 14:45

Malmö stads förskolebussar

- ett lärande som utgår från upplevelser

Visans förskola på småkrypssafari. Foto:© Malmö stad

Ett hundratal barn och pedagoger sammanstrålade i Bulltoftaparken igår för att fira förskolebussens dag. Pedagogisk Inspiration i Malmö som har lång erfarenhet av att jobba med utepedagogik hade hjälpt till att anordna en äventyrsbana med olika stationer.

Det blev småkrypssafari, balansgång på stockar och vedstapling. Barngruppen från Visans förskola kom snart på egna aktiviteter. När ett torn av vedträn staplats så högt det gick, lades istället vedträna ut till en lång slingrande stig. Med lite stöd från förskollärarna Barbara Rundqvist, Annika Lenander och Ali Jedsson gick det bra att balansera på dessa också.

– Vår bussverksamhet följer läroplanen precis som en vanlig förskola, berättar Kathrine Haugland som är förskolechef på Visan, fast vi har en lite större arena att jobba på. När vi pratar om havet så gör vi det vid havet, när vi vill prata om flygplan så tar vi oss till flygplatsen. Pedagogiken bakom förskolebussarna bygger mycket på upplevelser. Lärandet är kopplat till sinnesupplevelser och att se hur vågorna rullar in och känna lukten av tång ger barnen en mycket större förståelse för vad havet är, än att få det berättat för sig.

Bo Lindvall från Pedagogisk Inspiration har planerat stationerna längs med äventyrsbanan. Han är också med och letar fram bra platser som bussarna kan besöka i Malmö omnejd.

– För barn vars familjer kanske inte har möjlighet att ta sig utanför Malmö på egen hand, öppnar våra förskolebussar upp för nya platser och upplevelser, säger Bo. Jag tror också att det kan finnas ett intresse för utepedagogiken i sig som kan locka föräldrar till våra bussar. Vi vill därför sprida information om att denna förskoleform finns!

Fakta

Förskolebussarna startade som en försöksverksamhet i Södra Innerstaden 2009. Syftet var att skapa fler förskoleplatser och samtidigt erbjuda barn boende i innerstaden naturupplevelser. Först ut var Klara förskola som snabbt följdes av Möllevångens förskola. Försöket föll väl ut - barn, föräldrar och personal var nöjda och positiva, vilket ledde till att bussarna infördes i större skala. Idag finns åtta förskolebussar i Malmö stad och ytterligare två är på gång. Förskolorna väljer själv hur de organiserar bussverksamheten. På några förskolor har man regelrätta bussavdelningar, medan andra låter alla barngrupper på förskolan använda bussen inom den ordinarie verksamheten.


Malmö stads förskolebussar