Publicerad 2016-08-05 14:42

Senast uppdaterad 2016-08-05 15:28

Klimatsmart mat på Sjöhästens förskola

Natthaphorn Brinck, kock på Sjöhästens förskola. Foto: Molly Berggren / Sveriges Radio

Natthaphorn Brinck, kock på Sjöhästens förskola. Foto: Molly Berggren / Sveriges Radio

Maten som tillagas på Sjöhästen är till största delen lagad av ekologiska råvaror (imponerande 85-90 %). Sedan en tid tillbaka serveras det även helt vegetariska luncher ett par gånger i veckan.

Att laga ekologiskt och vegetariskt ligger helt i linje med Malmö stads mål om hållbar utveckling. För förskolornas del innebär det att i första hand välja ekologiska och etiska produkter i sin vardag. Det handlar om att laga klimatsmart mat producerad med hänsyn till miljön och med skonsamma metoder. Att äta mer vegetariskt och dra ner på kött är ett enkelt sätt att minska klimatpåverkan och skapa en hållbarare livsstil.

Sjöhästens kock Natthaphorn Brinck berättar att det äts med god aptit och att det händer att föräldrar ber om de vegetariska recepten eftersom barnen vill ha likadan mat hemma.

Recept av Natthaphorn och andra av Malmö stads förskolekockar finns samlade i kokboken "Smart mat för små och stora magar". Den är fylld av bra recept som barnen gillar och passar lika bra som inspiration i förskolan som hemma.

För några veckor sedan besökte Sveriges Radio Sjöhästen för att prata om hållbar mat i förskolan. Det inslaget kan du lyssna på här:

Inslag från Sveriges Radio P4: Sjöhästen serverar vegetariskt