Publicerad 2016-09-05 09:16

Senast uppdaterad 2016-09-06 09:04

Svansjön - så byggs en smart förskola för många barn

Hittills i år har Malmö stad öppnat sju nya kommunala förskolor. Totalt har de skapat omkring 800 förskoleplatser. Den senaste att öppna var Svansjöns förskola, som den 28 april välkomnade 160 barn i helt nybyggda lokaler invid Bellevueparken.

Från vänster: Katarina Wendin biträdande förskolechef, Rose-Marie Carlsson (S) ordförande i förskolenämnden, Anna Lundström förskolechef

Efter att verksamheten på Svanjöns förskola varit igång i fyra månader blev det nu tid och väder för invigning. Under en strålande sol hälsade förskolechef Anna Lundström föräldrar och barn välkomna och förskolenämndens ordförande Rose-Marie Carlsson höll tal. Fika, lekar och musikuppträdanden avlöste varandra ute på gården, medan biträdande förskolechef Katarina Wendin ordnade rundvisning i lokalerna.

Smarta lokaler med pedagogiken i centrum

Idag byggs ofta stora förskolor, dels för att använda den tillgängliga marken på ett optimalt sätt men även för att kunna öka antalet förskoleplatser efter Malmöbornas behov.

Stora fönster ger både ljusa lokaler och möjlighet för personalen att se vad som händer i alla rum.

Svansjöns lokaler är väl genomtänkta och visar att det går utmärkt att bygga en förskola som både har plats för många barn och erbjuder lugn och ro i den pedagogiska verksamheten. Arkitekten har tagit fram kloka pedagogiska lösningar både inne och ute och det är mycket ljusinsläpp i hela huset.

Matrum med ljus, lugn och möblering som snabbt går att anpassa till andra aktiviteter.

Stora fönsterytor gör det enkelt att följa naturens skiftningar utomhus men också vad som händer inomhus. Flera av rummen har fönsterväggar som ger avskildhet men också insyn från övriga rum. Avdelningarna är smart byggda med separata ingångar och egna utrymmen som skapar stillhet och håller ljudnivån nere. Samtidigt går det lätt att öppna upp och umgås i gemensamma utrymmen.

På Svansjöns förskola satsar man på bland annat skapande och läsning. Här finns en rymlig ateljé och ett eget förskolebibliotek med böcker på många språk. Här finns även en avdelning med inriktning mot utepedagogik. Med hjälp av lådcyklar upptäcker de Malmös utbud av parker, lekplatser och naturområden. Förskolan har två egna kockar som tillsammans med övrig kökspersonal lagar all mat som serveras från grunden och bakar eget bröd i det rymliga tillagningsköket.

Många nya förskolor under de kommande åren

Under hösten öppnar Malmö stad ytterligare två nya förskolor. Dessutom byggs två förskolor till för att kunna ta emot fler barn. Totalt ger de ytterligare 250 platser under 2016. Nästa år planeras elva nya förskolor att slå upp sina portar. De skapar tillsammans omkring 1300 förskoleplatser i olika delar av staden.