Publicerad 2017-05-10 09:26

Senast uppdaterad 2017-12-14 10:29

Välkommen att fira förskolornas 140 språk på språkfestival

Har du barn i förskolan i Malmö? Då kanske du kommer att märka att nästa vecka inte blir riktigt som vanligt.

Förskolornas språkvecka

Förskolornas språkvecka

På Malmös förskolor talas det sammanlagt runt 140 olika språk. För att fira mångfalden arrangeras Förskolornas språkvecka den 15-19 maj med en mängd aktiviteter kopplade till språkets betydelse. Veckan avslutas med en sprakande språkfestival i Folkets park fredagen den 19 maj. Då är alla barn och föräldrar välkomna!

Språkveckan startade i mindre skala i Holmaområdet 2014, men har utvidgats till att bli ett arrangemang för alla kommunala förskolor i Malmö. Arrangemanget, som genomförs av förskoleförvaltningen i samarbete med kulturförvaltningen, fokuserar dels på de talade språken, men också på estetiska uttryckssätt som dans, musik, drama och konst.

- Med veckan vill vi belysa hur berikande det är med alla språk på våra förskolor i Malmö och visa hur vi arbetar med detta, säger Jessica Borjo, som är pedagogisk teamledare inom förskoleförvaltningen, och samordnare för årets språkvecka. Vi vill också att våra barn ska synas och höras lite extra under veckan och på olika vis sätta avtryck i sin stad.

Förskolans dag

I samma vecka, den 18 maj, firas Förskolans dag i hela landet. På förskolorna i Malmö blir det en hel massa aktiviteter för både barn och vuxna – gårdsfester, musik, tipspromenader, vernissager, skapande workshops, picknickar, korvgrillning, parader och mycket annat.

Kul i Ögårdsparken

I område öster bjuds alla förskolor in till Kul i parken den 16 maj – ett samarbete mellan Polisen, Räddningstjänsten Syd och Malmö stad. Polisen kommer att vara på plats med hästar, hundar och polisbilar. Räddningstjänsten kommer att visa brandbilar och barnen får träffa maskoten Flammy – en apa som kan jättemycket om brandsäkerhet. Dessutom blir det lekar och sång.