Publicerad 2018-02-15 10:50

Senast uppdaterad 2018-02-15 14:03

Förskollärare spelar rockkonsert första veckan på jobbet

Förskollärare Anton Freyr spelar rockkonsert för 100 barn

Tisdag klockan 09.30, rockkonsert för 100 barn. Så kan första veckan på jobbet som förskollärare i Malmö stad se ut.

Under en vecka spelar förskollärarna Anders Wiking, Anton Jakobsson, Sebastian Nygren och Johan Eckman musikföreställningen ”Tidens led” på Nydala teater. Barnen står upp i bänkraderna, dansar och skriker ”Bruno brontosaurus!” i kör.
– Att få börja mitt arbetsliv så här på en teaterscen är helt fantastiskt, säger Sebastian Nygren efter dagens två föreställningar.

Musikprofil i utbildningen

Anders Wiking, Anton Jakobsson och Sebastian Nygren har alla nyss tagit förskollärarexamen vid Malmö universitet. Tillsammans bildar de bandet Rimstad Rockerz, som gör musik och ger föreställningar riktade till barn mellan fyra och åtta år. Och redan första veckan på jobbet som förskollärare på Nydala förskola får de tillsammans med nästan 1000 förskolebarn åka på en musikalisk resa tillbaka till dinosauriernas tid.
– Jag som har en musikinriktning på min förskollärarutbildning tycker naturligtvis det är kul att få göra detta tillsammans med barnen, säger Sebastian Nygren.

Medarbetare bidrar med dolda talanger

Det handlar om att ta vara på de dolda förmågor och talanger som medarbetarna har. Gezim Isufi, förskolechef för bland annat Nydala förskola, säger:
– Vi vill att våra medarbetare ska känna att de bidrar med något som de är bra på.

Johan Eckman är förskollärare på Maryhills förskola och utanför jobbet också producent åt Rimstad Rockerz. För honom betyder det mycket att få möjlighet att använda sina musikkunskaper i arbetet med barnen. Dessutom har varje musikprojekt ett tydligt syfte och mål relaterade till barnens lärande.
– ”Tidens led” är direkt kopplad till verksamheten eftersom den är tänkt som ett sätt att börja ett tematiskt arbete om dinosaurier, berättar Johan Eckman.

Kulturupplevelsen viktig för barnen

Musikföreställningen är en del av ett större och långsiktigt arbete i område Öster.
– Vi jobbar ständigt för att inspirera barnen och ge dem upplevelser som betyder något, säger förskolechef Gezim Isufi. Det är en del av den värdegrund som hela vårt arbetssätt vilar på.

På tisdagsförmiddagen både dansas och sjungs det i bänkraderna och ett barn uttrycker en önskan om att få se en tyrannosaurus rex på scen.
– Det känns så roligt att få ge barnen den här upplevelsen utanför förskolan, säger pedagogen Maria Svensson som jobbar på Mossebo förskola. Vi har inte så nära till kulturupplevelser så det här blir extra spännande när barnen får åka stadsbuss.