Att välja skola läsåret 2018/2019

Genom det fria skolvalet har du som vårdnadshavare rätt att välja på vilken skola ditt barn ska gå. Det gäller både förskoleklass och grundskolan, årskurs 1–9. Från höstterminen 2018 är det skolplikt från och med det år barnet fyller sex år. 

Skolval till förskoleklass

Beslut om skolplacering skickas hem med post, både till dig som deltagit i skolvalet och till dig som inte gjort det. Om du blivit folkbokförd i Malmö efter att skolvalet avslutades ansöker du om skolplats som nyinflyttad.

Om du inte är nöjd med ditt barns skolplacering kan du ansöka om att byta skola.

Byta skola

Vårens skolbytesperiod avslutades den 14 maj. Nästa skolbytesperiod är i början av höstterminen. Datum publiceras här inom kort. Läs mer om skolbyte.

Vi handlägger just nu ansökningarna om skolbyte. Beslut om skolplats skickas via e-post senast före midsommar.

Nyinflyttad

Vill du ansöka om skolplats i Malmö till hösten 2018, gör du det den 3–14 maj 2018 via vår e-tjänst för nyinflyttade. Denna länk ska du också använda om ditt barn i dag går på en fristående skola i årskurs F–5.

Här ansöker du om skolplats som nyinflyttad utan att logga in. Du kommer behöva logga in i ett senare steg för att godkänna erbjudandet om skolplats.

Jämför skolor

Innan du väljer skola kan du jämföra Malmös skolor på Hitta och jämför grundskolor.

Karta med skolor nära dig

Sök på din adress och se vilka kommunala grundskolor som ligger nära dig. Sök skolor nära mig

Profilskolor

Vissa kommunala profilskolor har egna regler för antagning. Kontakta den skola du är intresserad av för att se hur det fungerar där. Malmö stads profilskolor är:

  • Malmö Idrottsgrundskola (årskurs 7–9)
  • Linnéskolan, fotbollsklasserna (årskurs 7–9)
  • Augustenborgsskolan, musikklasserna (årskurs 7–9)
  • Malmö International School (årskurs 0–9)
  • Dammfriskolan, spetsutbildning i matematik (årskurs 7–9)
  • Söderkullaskolan, spetsutbildning i engelska (årskurs 7–9)

Det finns också skolor som enbart är inriktade mot elever i behov av särskilt stöd.

Ansökan till en fristående skola

Vill du att ditt barn ska gå på en fristående skola, en så kallad friskola, måste du själv kontakta den skola du är intresserad av för att ansöka om plats. Friskolorna har egna regler för antagning, till exempel kötid. Kontakta skolan du är intresserad av för att få veta hur det fungerar där. 

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-05-16 14:01