Frågor och svar om skolmåltiderna

Hur kan jag som matgäst påverka menyn?

Du kan påverka menyn genom att vara med i matrådet på din skola. Dialogen med matgästerna är otroligt viktig. Inom ramarna för de krav och riktlinjer som finns vill vi göra vad vi kan för att ta fram menyer som passar så många som möjligt. Prata med personalen i din skolrestaurang och berätta vilken mat som uppskattas och inte, det hjälper oss att hela tiden blir bättre.

Kan alla matgäster välja vegetarisk mat?

Ja, alla matgäster kan välja dagens vegetariska rätt. Varje dag är minst en maträtt lakto-ovo-vegetarisk.

Vad ska det finnas i en välkomponerad salladsbuffé?

Fem till sex olika sorter, anpassade efter säsong. Varje dag ska minst tre sorters fiberrika grönsaker eller rotsaker finnas att välja på, tillsammans med minst en sorts baljväxt och en salladsgrönsak eller frukt. När tillfälle ges kan en sallad baserad på pasta, bulgur eller liknande komplettera de övriga alternativen i buffén.

Ibland är rätter av köttfärs rosa inuti fastän de är färdiglagade. Vad beror det på?

Kött innehåller färgpigment. Oftast oxideras pigmentet vid värmebehandling och blir då gråbrunt men ibland händer inte detta fullt ut och då kan även färdiglagad färs få en lätt rosa färg. Den rosa färgen kan även bero på att maträtten innehåller kål eller lök. Kål och lök innehåller nitrat. Nitratet gör att köttet inte oxideras helt utan behåller sin naturliga rosa färg. Skolrestaurangerna kontrollerar alltid temperaturen i maten för att vara säkra på att den är färdiglagad.

 

Senast ändrad: 2018-05-04 16:05