Om kakor (cookies) på Malmö stads webbplats

Malmö stads webbplats www.malmo.se använder kakor/cookies. Alla som besöker en webbplats som använder kakor måste enligt lag få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad de används till och hur man kan välja bort dem. En kaka är en liten textfil som lagras på besökarens dator och innehåller information. Kakor används normalt för att förbättra webbplatsen för besökaren. Det finns två typer:

 1. en permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid.
 2. en sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

På Malmö stads webbplats används båda typerna av kakor. När du besöker vår webbplats skickas en sessionskaka mellan din dator och vår webbserver för att bland annat underlätta navigering. Sessionskakor används bland annat när du använder våra e-tjänster. Kakan försvinner när du avslutat besöket.

Om du som besökare inte accepterar att webbplatsen använder kakor kan du stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Då kommer inga kakor att lagras, men du kommer inte heller kunna använda vissa funktioner på webbplatsen. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker sätta en kaka på din dator.

Allmän information om kakor och den nya lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats.

Vi arbetar hela tiden för att förbättra våra webbplatser

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra våra webbplatser. En del av det arbetet innebär att vi med hjälp av olika verktyg analyserar hur våra besökare använder webbplatsen. Vi använder bland annat Google Analytics, Vizzit, Hotjar och SiteImprove för detta.

Google Analytics-kakor

Malmö stads webbplats använder Google Analytics för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Följande kakor skapas:

 • _utma är en permanent kaka som används för att särskilja användare och sessioner/besök. Den uppdateras vid varje sidvisning, och förfaller två år efter att den sätts eller senast uppdateras.
 • _utmb är en sessionskaka som används för att beräkna nya sessioner/besök. Den uppdateras vid varje sidvisning, och förfaller 30 minuter efter att den sätts eller senast uppdateras.
 • _utmc är en sessionkaka som används med "__utmb" för att räkna ut om ett nytt besök görs på webbplatsen (30 minuters inaktivitet räknas som ett nytt besök). Den förfaller när webbläsaren stängs.
 • _utmt är en sessionskaka som används för att beräkna webbplatshastighet. Den förfaller 10 minuter efter det att den sätts.
 • _utmz är en permanent kaka som används för att mäta trafikkällor och navigering på webbplatsen (exempelvis vilken sökmotor som används för att nå malmo.se). Den förfaller sex månader efter att den sätts eller senast uppdateras.
 • _ga, _gat: Är beständiga kakor. Används för att kartlägga användarnas beteende.
 • _votes, röstningar besökaren gör med funktionen webbfråga

Informationen som skapas av dessa kakor genom din användning av webbplatsen (inklusive din IP-adress) kommer att vidarebefordras till och lagras av Google. Denna information används av oss i syfte att utvärdera besöksstatistik. Exempelvis så använder vi rapporter av besöken på webbplatsen för att förbättra såväl innehåll som navigation och struktur. Google kan också överföra denna information till tredje parter om det krävs enligt lag eller i de fall en tredje part behandlar informationen för Googles räkning.

Nej till webbstatistik?

Om du inte vill att dina besök på vår webbplats ska visas i statistiken i Google Analytics kan du installera ett tillägg i din webbläsare. Tillägget finns för webbläsarna Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari och Opera. 

Andra kakor på malmo.se

Besökarenkät

 • survey_external_session: sessionskaka som håller reda på hur länge en användare surfat för att efter 30 sekunder visa en enkät.
 • survey_external: persistent kaka som används för att hålla koll på om användaren har svarat på en enkät och vad den har svarat.

Kaka för samtycke om kakor

 • consent: Beständig kaka som används för att hålla koll på vilka användare som accepterat kakor.

Loppmarknader

 • _loppis_session. Sessionskaka som möjliggör för användaren att logga in och hantera sina bokningar.

Hitta & jämför äldreboenden

 • _session_id. Sessionskaka som ger användaren möjlighet att skapa en egen lista av boenden.

Blogg Inga kakor sätts initialt. När en användare kommenterar sätts följande beständiga kakor för att användaren ska slippa fylla i sina uppgifter igen:

 • comment_author_*
 • comment_author_email_*

Vizzit statistikverktyg

_vizzit: Beständig kaka. Används för att skapa statistik om malmo.se

Rättsinformation

Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-11-22 18:34