Porträttfoto på Fabian.

Porträttfoto på Fabian.

Fabian Roslund utvecklar "App-oteket"

Hallå där Fabian Roslund, stödassistent och teknikcoach inom LSS, som har fått 300 000 kronor från Vinnova* för att dra igång ”App-oteket” – ett digitalt bibliotek med hjälpmedelsappar.

Det har aldrig funnits bättre möjligheter att individanpassa stödet till brukare.

Vad är ”App-oteket”?

– App-oteket är en sammanställning av välfärdsteknologi i form av hjälpmedelsappar. Konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning säger att man har rätt till information om vilka hjälpmedel som finns, men idag har vi ingen samlad information om utbudet. Det är det vi hoppas göra med App-oteket.

Finns det många hjälpmedelsappar?

– Det finns hur mycket som helst! Det har aldrig funnits bättre möjligheter till att individanpassa stödet till brukare. Men för att kunna hitta rätt hjälpmedel behöver man ha stor kunskap om utbudet, det är en djungel att navigera i. Därför kategoriserar vi appar utifrån olika behovsområden i App-oteket.

Fabian Roslund berättar att det finns allt från schema-appar som påminner om aktiviteter till appar som gör det enkelt att kolla sitt banksaldo.

– Appar är dessutom hjälpmedel som man alltid har med sig men som inte syns eftersom man har det i telefonen – något som alla har.

Var kommer ditt intresse ifrån?

– Jag är inte så mycket tekniknörd egentligen, men det tekniken möjliggör är spännande. Det finns få quick fixes i livet, men tekniken kan ge det. Man pratar om att tekniken tar över, men för varje sak som en individ blir självständig i kan tiden läggas på något som känns mer meningsfullt.

App-oteket ska vara färdigt och testas av 25 medarbetare i funktionsstödsförvaltningen, så kallade teknikcoacher, år 2020. Förhoppningen är att App-oteket sedan ska spridas nationellt.

Fakta

Namn: Fabian Roslund

Ålder: 28 år

Gör: Stödassistent på ett LSS-boende, teknikcoach och projektledare för App-oteket.

Bor: Västra Sorgenfri, Malmö.

Egna favoritappar: Wunderlist som hjälper en att kategorisera arbetsuppgifter och ”att göra”-listor, och Reddit som är ett av världens största internetforum, och innehåller både underhållning och lärande. Håller dessutom på att ta fram en egen app, som ska visa vem i personalen på ett boende som arbetar ett visst pass.

* Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

sv
sv