Susanne och Casper sätter fröer i jorden.

Susanne och Casper sätter fröer i jorden.

Gröna fingrar på Granbacken

Grillen är igång och potatisen håller på att sättas i jorden. På en odlingslott i Granbacken, i utkanten av Bulltoftaparken, odlar medarbetare och hyresgäster på LSS-boenden och personer med boendestöd tillsammans.

När funktionsstödsförvaltningen skaffade odlingslotten förra året var där mest gräs och ogräs. Mycket har hänt sedan dess tack vare samlade krafter från medarbetare och hyresgäster:

– Vi har byggt allt från grunden, från verktygslåda till odlingslådor, och gjort så att man kommer fram med rollator. Allt är gjort från noll, från första fröet och första spiken, säger Susanne Lundström som är stödassistent på ett LSS-boende.

Kravlös odling

Hon berättar att även om många av hyresgästerna på boendena har varit nyfikna och frågat om odlingen, har det varit en lång startsträcka för en del att faktiskt komma dit.

– Vi trycker på att odlingen är kravlös – ”packa kaffetermosen och kom med, du kan hjälpa till med vad du själv känner för.

Just idag är det öppet hus på odlingslotten för nyfikna LSS-boenden, med grillning och fika. En av personerna som är här för första gången är Casper Radow, som påtar ner rädisfrön i jorden:

Jag tycker att det är trevligt här, man får lite paus från stressen i storstan. Det är jätteskönt att sitta i solen. Det är lite coolt att det finns plats för många, och naturen är fin. Det är bra att komma ut från sitt boende, det är väldigt viktigt.

Odlingen som återhämtning

Susanne Lundström ser på odlingen som en möjlighet till återhämtning.

– Jag tror att det ger lugn och ro att påta i jorden, och att komma ut till en plats utan en massa människor. Alla trivs inte med att sitta på ett kafé mitt i stan i myllret. Jag har också märkt att det blir en annan atmosfär och andra diskussioner här ute än på boendet.

Självkänslan är många gånger väldigt tilltufsad hos de här personerna. Här kan man känna att jag har faktiskt lyckats odla här tomaten själv”. Det blir någonting konkret att peka på – visst kan du! Det går inte att förneka någonting du kan känna och titta på.

Följ på Facebook eller kom med och odla

Personal har startat Facebooksidan FSF Odling, facebook.com/fsfodling, för att odlingen ska kunna följas på håll. Där lägger de ut bilder på det som odlas och uppdateringar om aktiviteter.

– Många bryr sig och frågar vad som händer på odlingen, även om de inte är med, säger Susanne Lundström.

Andra LSS-boenden och personer med boendestöd är också välkomna att vara med och pröva sina gröna fingrar – skicka ett meddelande på Facebooksidan FSF Odling om du är intresserad. Odlingslotten ligger i Granbacken, i utkanten av Bulltoftaparken, och har nummer 131. Under odlingssäsongen är Susanne Lundström eller någon av hennes kollegor på plats åtminstone två timmar i veckan.

sv
sv