Porträttfoto på Mujahid

Porträttfoto på Mujahid

Hallå där Mujahid Alkaysi, konstnär på Fabriken

När Mujahid Alkaysi behövde en sysselsättning föreslog hans arbetskonsulent att han skulle besöka Fabriken för att se om det kunde vara en daglig verksamhet som passade honom. Tre år senare är han glad att han tog chansen.

På Fabriken jobbar man med personliga och konstnärliga uttryck i olika material och tekniker. Handledare finns alltid på plats och deltagarna arbetar med allt från måleri till lera. När Mujahid Alkaysi först kom hit för tre år sedan tyckte han att det var lite svårt att komma in i verksamheten. Men tack vare de anställda och de andra deltagarna började han snabbt känna sig som en i gänget. Under sina tre år på Fabriken har han hunnit med att testa på ett flertal olika konstnärliga former och tycker att samtliga är roliga. När det gäller vilka objekt han tycker bäst om att skapa finns det dock en tydlig favorit – djur.

Jag tycker mycket om att skapa olika djur. Under min tid här har jag sytt och broderat mängder med olika djur som jag tycker om. Det har bland annat varit marsvin, möss, ormar, björnar och fåglar. Jag sydde en dalmatiner vid namn Dolly som ställdes ut och såldes på Form/Design Center, det är jag stolt över.

Mujahid Alkaysi bor i Oxie och tar sig mellan bostaden och jobbet på Fabriken med taxi eller buss. Att få fasta rutiner på morgnarna är något som hjälpt honom då hans medicinering gör honom väldigt trött på förmiddagarna.

Om jag inte hade haft jobbet på Fabriken hade jag sovit mycket längre. Nu känns det bra att jag måste gå upp för att komma i tid till mitt jobb. Alla här vet om att jag kan vara väldigt trött på förmiddagarna så de brukar uppmana mig att gå ut och gå en liten runda så jag vaknar till, det brukar hjälpa.

Olika former av sociala aktiviteter är viktigt för Mujahid Alkaysi. Är det inte tillsammans med alla vännerna på Fabriken så kan det vara tillsammans med de andra personerna på hans boende i Oxie.

Nu i vår ska vi åka till Bakken och förra året var vi på både Liseberg och Tosselilla. Jag är höjdrädd så därför är jag inte så intresserad av karuseller. Men jag tycker om att åka på resor med mina kompisar och det är kul att bara gå och titta på allt som händer.

Fakta

Namn: Mujahid Alkaysi

Ålder: 33 år

Gör: Jobbar på Fabriken och Passagen

Bor: Oxie

Favoritplats i Malmö: Bokskogen, älskar att promenera och titta på djur.

Fabriken på Facebook: Sök på ”Fabriken DV”.

sv
sv