Ett träningspass i basal kroppskännedom. Fem personer står i en gympasal och håller fram armarna.

Ett träningspass i basal kroppskännedom. Fem personer står i en gympasal och håller fram armarna.

Träning med plats för skörhet

Genom fysiska aktiviteter som innebandy, yoga och basal kroppskännedom vill Friskvårdsklubben förbättra måendet hos personer med psykisk ohälsa.

– Studier visar att fysisk aktivitet är bra vid psykisk ohälsa, att nedstämdhet och depressioner kan lindras, säger Jenny Brorsson som är verksamhetssamordnare på Friskvårdsklubben.

Friskvårdsklubben är en ideell förening som arbetar för att personer med psykisk ohälsa ska få bättre tillgång till fysiska aktiviteter. De drygt 200 medlemmarna kan ta del av allt från frigörande dans och gymträning till målar- och skrivarcirklar. Många av ledarna har själva erfarenhet av psykisk ohälsa. Alla aktiviteter är gratis, det enda som kostar är medlemsavgiften.

Man får ha sin skörhet här. Det är helt okej att säga att ”idag kan jag inte”.

Hjärnan får vila

En av personerna som hittat till Friskvårdsklubben är Eva-Charlott.

– Jag gick in i väggen två gånger och mådde riktigt dåligt. Jag gick på KBT och genom det hittade jag till Friskvårdsklubben. Det har varit min räddning. Det här är guld värt.

Hon har blivit aktiv som funktionär i klubben, vilket innebär att hon hjälper till att ta fram utrustning och pricka av medlemmar på olika pass. Dessutom är hon med och föreläser om Friskvårdsklubben och deltar på mässor. Ett av träningspassen hon själv deltar i är basal kroppskännedom:

– Det är väldigt enkla och kraftfulla rörelser som görs stående, sittande och liggande. Det är som en inre massage. Jag är helt slut efter varje pass. Det blir fokus på kroppen – även om hjärnan är uppe i högvarv innan så har det nästan 99 procent av gångerna släppt efteråt. Du är så fokuserad på det du gör och kan låta hjärnan vila, säger Eva-Charlott.

Social gemenskap utan krav på prestation

Förutom träningen är den sociala gemenskapen viktig i Friskvårdsklubben. Det är en tillåtande plats utan krav på prestationer.

– Man får ha sin skörhet här. Det är helt okej att säga att ”idag kan jag inte”, säger Stina Blomquist som leder pass i frigörande dans.

– En som var med för första gången sa efteråt förvånat ”min ångest kom av sig”. Det händer någonting med kroppen när man aktiverar sig. Man kan reparera sig.

Är du intresserad av att bli medlem eller engagera dig i Friskvårdsklubben? Mejla info@fvkmalmo.se eller ring 0708-41 75 94.

Läs mer om Friskvårdsklubben

Hemsida: www.fvkmalmo.se

Facebook: www.facebook.com/fvkmalmo

Instagram: www.instagram.com/fvkmalmo

Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP: Funktionsstödsförvaltningen och Friskvårdsklubben har vad som kallas ett ”IOP-avtal”. Det är en speciell form av partnerskap mellan en eller flera idéburna organisationer och den offentliga sektorn.

sv
sv