Patrik i hallen på sin nya lägenhet.

Patrik i hallen på sin nya lägenhet.

Välkommen hem till mig!

Patrik Rosdahl har bara bott i lägenheten ett par timmar. I ett hörn står ett gäng flyttlådor som väntar på att packas upp, men teven är redan installerad och igång.

Han berättar att han var uppe till klockan tre i natt för att packa och kände sig rätt skakig inför flytten. Men när flyttfirman väl kom i förmiddags var han bara glad.

Patrik Rosdahl har varit på jakt efter en egen lägenhet sedan han separerade från sin sambo för ett halvår sedan. Första gången han tittade på lägenheten i serviceboendet där han nu bor blev han ”förtjust med detsamma”. Huset som lägenheten ligger i är alldeles nytt och ligger i centrala Malmö. Hittills har tre av elva hyresgäster flyttat in.

– Jag kommer att trivas bra här. De kommer att få bära ut mig härifrån i en kista har jag sagt. Första gången jag var här sa jag ”kan jag skriva mitt namn på dörren redan?”.

Patrik Rosdahl är rullstolsburen och allt i lägenheten är anpassat efter honom. Innan han flyttade in hade medarbetare på hans gamla och nya LSS-boende ett möte, tillsammans med en arbetsterapeut, där de gick igenom vilket stöd som behövs i lägenheten. Bland annat är hatthyllan sänkt och ugnen öppnas åt sidan istället för nedåt:

– Då slipper man bränna magen, säger Patrik Rosdahl.

En av hans tidigare jobbkamrater ska snart flytta in i en av grannlägenheterna, och Patrik Rosdahl ser fram emot att kunna laga gemensamma middagar – vännen tycker om att laga mat och själv gillar han att baka.

Patrik Rosdahl är extra nöjd över balkongen. Innan han tittade på lägenheten fick han höra att det bara fanns franska balkonger, men just den här lägenheten, som ligger på bottenvåningen, har en rejäl uteplats.

– Jag har den största balkongen i hela huset!

En fördel med att huset är alldeles nybyggt är att sektionschefen Malin Paulsson har kunnat vara delaktig i utformningen invändigt.

– Jag påverkade till exempel att det blev ljusa golv överallt. Hyresvärden ville ha mörkare golv inne i rummen än i de gemensamma ytorna, men om du har synnedsättning kan olika färger på golvet göra det svårt att bedöma om det är nivåskillnader.

Hon har också valt bort mönstrade tapeter eftersom det kan vara svårt för personer med psykossjukdom eller synnedsättning.

På alla serviceboenden finns en gemensam lokal för hyresgästerna. Än så länge är här ganska kalt, men snart ska hyllorna fyllas med spel och väggarna med tavlor. Hur rummet ska användas bestäms av hyresgästerna:

– Vi kommer att ha bomöten en gång i månaden så fort merparten av hyresgästerna flyttat in. Där gör vi tillsammans upp regler och riktlinjer för hur vi vill ha det här, säger Malin Paulsson.

Fakta: Olika boendeformer med särskild service enligt LSS

Det finns cirka 125 LSS-boenden i Malmö. För att ansöka om en lägenhet på något av LSS-boendena kontaktar man biståndshandläggare i funktionsstödsförvaltningen som sedan utreder hur ens behov ser ut.

Gruppbostad: För personer med stort behov av stöd och omvårdnad. Gruppbostad är ett litet antal lägenheter med gemensamt kök och vardagsrum. I gruppbostaden finns personal dygnet runt.

Serviceboende: För personer som inte behöver lika mycket stöd som ges i gruppbostäder. Det är vanliga lägenheter som till exempel ligger i samma trappuppgång. Tillgång till personligt stöd finns, av en fast personalgrupp som finns i anslutning till serviceboendet dygnet runt. Hyresgäster i en servicebostad har också tillgång till en gemensam lokal.

Särskilt anpassad bostad: Här ingår inte en fast personalgrupp, men omvårdnad ges utifrån individuella behov och önskemål.

Familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar: För barn och unga med svåra funktionsnedsättningar och som inte kan bo hos vårdnadshavare finns familjehem eller boenden med särskild service.

sv
sv