Kristina och Tom är Malmö stads syninstruktörer
Med tips och trix från Malmö stads syninstruktörer Kristina Johansson och Tom Nilsson blir vardagen med synnedsättning enklare.
Tillsammans gör vi upp en plan för att komma till rätta med det som är svårt i vardagen.
Vuxna Malmöbor som upplever att de ser dåligt, allt från synsvaga till gravt synskadade, kan få kostnadsfri hjälp från syninstruktörerna. Inget biståndsbeslut behövs, det är bara att ta kontakt.
– Det är upp till var och en vad de vill ha hjälp med. Tillsammans gör vi upp en plan för att komma till rätta med det som är svårt i vardagen, säger Kristina Johansson.
Det kan handla om att man känner sig osäker i hemmet, kanske är det svårt att laga mat eller hitta schampoflaskan i duschen. Då kan uppmärkning hjälpa.
– Vi kan till exempel märka upp spisen med upphöjda och orangea knoppar så att man lättare kan se eller känna om spisen är av eller på. Om man har svårt att skilja på schampo och balsam kan man sätta gummiband på den ena flaskan för att kunna känna skillnad.
Att öka på kontraster är också ett sätt att göra vardagen enklare. Om man ofta råkar knuffa omkull dricksglas kan det vara en bra idé att skaffa färgade glas som syns bättre. Med tydliga kontraster mellan tallrik och duk blir det enklare att träffa rätt med gaffeln.
Ett annat viktigt område är belysning berättar Kristina Johansson:
– Ofta har man för mörkt hemma, men det kan hjälpa att placera om en lampa eller byta till starkare glödlampor.
Syninstruktörerna hjälper också till med strategier för att hitta rätt utomhus.
– Många med synskada är rädda för att ta sig ut, men då kan vi vara ett stöd. Om man till exempel vill komma till biblioteket för att låna talböcker gör vi en orientering dit tillsammans, så att man sedan kan göra det på egen hand, säger Kristina Johansson.
– Om man vill gå med i en förening eller gå till en mötesplats kan vi också göra en orientering dit.
Många som hör av sig saknar att läsa eller vill ha hjälp med att använda teknik. Då kan syninstruktörerna till exempel visa hur mobilens röstassistent fungerar eller ge tips på verktyg för uppläsning av text.
Vad är roligast med att vara syninstruktör?
– Det är att få träffa så många olika människor och ha så olika arbetsuppgifter. Det är inte två dagar som ser lika ut. Man måste hela tiden hitta lösningar och uppdatera sig på ny teknik, säger Kristina Johansson.
Foto: Sanna Dolck Wall.