Ann-Helen Westerdahl och Linda Berntsson sitter bredvid varandra i varsin fåtölj.

Ann-Helen Westerdahl och Linda Berntsson sitter bredvid varandra i varsin fåtölj.

VIP-kurs för bättre självkänsla

Alla har rätt att känna sig som en viktig intressant person – därför håller funktionsstödsförvaltningen VIP-kurser för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

Kursen handlar om självkänsla och relationer – om att göra val som man mår bra av.

– VIP kan göra skillnad för personer med intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. Att få kunskap om sina rättigheter, vad våld är och lära sig att sätta sina egna gränser ger personer möjlighet att ta makten i sina liv, säger Ann-Helen Westerdahl. Hon är utvecklingssamordnare i funktionsstödsförvaltningen och ansvarig för VIP-kursen.

Linda Berntsson har precis haft sin fjärde kursträff och berättar om varför hon vill delta:

– Jag tycker att det är bra att känna sig mer självständig. Här får man tips och råd på hur man kan göra i olika situationer.

Deltagarna träffas tolv gånger, tillsammans med två handledare. Varje gång pratar de om olika teman, som relationer och våld. Kvinnor går i en grupp och män i en annan, vilket Linda Berntsson uppskattar.

– Man känner sig säkrare än om det hade varit en blandad grupp. Då hade man kanske undrat mer hur öppen man kan vara. Vi tar upp väldigt personliga grejer, det är allvarliga ämnen.

Paul Lundgren går i gruppen för män.

– Vi tar upp allt mellan himmel och jord. Det kan vara olika svårigheter, till exempel vad som är bra och dåligt på jobbet. Man måste aldrig svara på en fråga, utan tar upp det man vill. Efter att någon pratat klappar vi i händerna eller tackar för att den delat med sig. Det är viktigt att alla får komma till tals.

Paul Lundgren säger att han själv kan ha svårt att sätta gränser och att han ibland hjälper andra för mycket.

– Här lär man sig att säga ifrån och vi pratar om att man ska respektera varandra, det är jättebra.

Foto: Sanna Dolck Wall.

Fakta om VIP-kursen

Nästa VIP-kurs hålls våren 2020. Om du vill anmäla dig till kursen eller veta mer kan du kontakta Ann-Helen Westerdahl, ring 0766-08 70 08 eller mejla ann-helen.westerdahl@malmo.se.

Det kostar inget att vara med på kursen. Den hålls på funktionsstödsförvaltningen, Fänriksgatan 1.

sv
sv