Recept på medelhavssoppa och valnötspesto

Café Rönnen är en daglig verksamhet som serverar lunch och fika varje vardag. Här delar de med sig av ett värmande sopprecept!

Café Rönnen serverar varje vardag dagens rätt, soppa och en rejäl salladsbuffé – allt lagat från grunden. Den som är sugen på fika kan också beställa goda kakor och pajer. Kolla in veckans meny på facebook.com/caferonnen!

Öppettider: Måndag–torsdag kl. 8–16 och fredagar kl. 8–13.
Adress: Rönnblomsgatan 6A (kvarteret Rönnen).

Medelhavsoppa med fänkålstopping

Till 10 personer.

Ingredienser

  • 1 kilo vitkål
  • 3 burkar krossade tomater
  • 1 paket koncentrerad apelsinjuice
  • 3 gula lökar
  • 3 liter vatten
  • 1 dl olivolja
  • 3 paket saffran
  • 3 dl röda linser
  • 2 matskedar sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Gör så här

Grovhacka vitkål, lök och vitlök. Stek detta i olivoljan.

Häll i saffran, krossade tomter, sambal oelek, apelsinjuice och vatten. Lägg i de sköljda linserna. Smaka av med salt och peppar.

Låt koka i cirka 30–35 minuter. Mixa sedan med stavmixer.

Topping

Blanda 5 dl crème fraiche med 1 riven fänkål och en nypa flingsalt.

Valnötspesto

Ingredienser

  • 15O gram rostade och hackade valnötter (eller mandel, hasselnöt, pinjenöt eller solrosfrön)
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 150 gram finriven prästost eller annan god ost
  • 1 stort knippe finhackad persilja (eller basilika)
  • Rivet skal och 2 msk saft från citron
  • 1,5 dl olivolja

Gör så här

Blanda ihop allt eller använd en mixer.