Hon vloggar om livet på hjul!

Malmös kullerstenar och ”snälla” komplimanger är två saker som Martina Zandelin nämner som utmaningar.
Med egna vloggen gör hon upp med bilden av en funktionsnedsättning. Och fick nyligen Malmö stads Eleonora-pris!

– Jag tycker att Malmö som tillgänglighetsstad är bra! Men det finns också många äldre områden som man förstås vill bevara, och för mig blir det svårt med kullerstenarna. Hela rullstolen skakar så att jag får huvudvärk, förklarar hon.

Lätt påfrestande är också människors fördomar. Martina är medveten om att hon inte ser ut som alla andra, men på insidan finns samma tankar om livets goda.

– Därför blir det så konstigt när människor berömmer en på fik. ”Vad bra att du är ute och rör på dig!”, återberättar Martina och ger en ironisk tumme upp.

Att jag fick priset gör att jag känner att jag är på rätt väg. Min vlogg kan faktiskt göra skillnad. Tänk så många kassörskor jag kan nå nu!

Det händer också ofta att det talas över hennes huvud. Sjukdomen spinal muskelatrofi (SMA) har visserligen gjort henne liten i kroppen, men i huvudet bor en 36-årig kvinna.

– Kassörskan vänder sig ofta till min assistent istället, och jag kan få påpeka att ”du kan prata med mig”. Jag ser det mest som okunskap, men vet att många andra lider. Samhället påminner dig ständigt om att du är annorlunda när du har ett funktionshinder.

Detta är också en av hennes drivkrafter bakom videokanalen på Youtube. Genom att dela sin vardag vill hon bredda bilden, och kanske utmana den lite. Rapporterna om hur det går på Tinder kan kanske förvåna en del. Likaså tatueringarna...

– Jag har fem stycken, varav en är en så kallad ”sleeve”, alltså på hela armen. Dessa får jag många frågor om. ”Gjorde det inte ont, du som har så smala armar?”, men tatueringen är ju bara på huden, så det gjorde inte mer ont på mig än vad det gör på någon annan.

Och så är det ofta. Visst finns det skillnader, men likheterna är fler.

– Att jag fick priset gör att jag känner att jag är på rätt väg. Min vlogg kan faktiskt göra skillnad. Tänk så många kassörskor jag kan nå nu!

Glad kvinna med chihuahua i knät.

Martina "Zmackis" Zandelin med chihuahuan Malibu.

Text: Marina Nilsson.
Foto: Sanna Dolck Wall.

Om Martina

Namn: Martina Zandelin.

Ålder: 36 år.

Bor: I nya Hyllie, tillsammans med sina tre chihuahuor.

Favoritplats i Malmö: ”Jag gillar tillgängligheten runt Emporia. Här kan jag shoppa, äta ute och gå på konsert.”

Gör: Vloggar på egna Youtube-kanalen ”ZMackis” och fick nyligen Malmö Stads Eleonora-priset ”för sitt engagemang i att sprida medvetenhet, bekämpa fördomar och visa hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut”.

Bästa barndomsminnet: ”Oj, de är många. Barn frågar ’varför sitter du i rullstol’, och sen leker man bara vidare. Så jag hade en bra barndom. Mina föräldrar lyfte också alltid fram mina styrkor istället för mina svagheter. Jag har inte så mycket muskler men är stark på insidan.”

sv
sv