Malbas basket special: en timme med fart, fläkt och gemenskap

”Det är en timme kärlek när vi tränar” säger Camilla Nordström från föreningen Malbas som startat en basketgrupp för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Pojke håller upp baskteboll framför kameran

Oscar Ågren är en av basketspelarna i Malbas.

Klockan är 17.30 en onsdag i februari. I en gymnastiksal med träväggar och basketkorgar samlas ett tiotal barn och ungdomar med fyra coacher. Några föräldrar sätter sig på en bänk längs ena kortsidan. Laget samlas och laddar inför en timme med olika basketövningar och matcher. Stämningen är välkomnande och glad. Sedan januari 2019 har Thea Lantz spelat varje onsdag.

– Jag tycker det är roligast med lay-up och matcher! Och så har jag fått många kompisar, säger hon och ler.

Thea och huvudtränaren Emmy Holmberg förklarar och visar att en lay-up är när man tar två steg framåt och sedan skjuter upp basketbollen mot basketkorgen.

Viktor Lundquist och Lisa Larsson är ett par av Theas träningskompisar.
– Det är bra att vara här, Malbas är bäst!

Viktors bror har tidigare spelat i Malbas och är nu basketspelare i Irland.
– Jag hälsar på och ser honom spela. Han hälsar på mig när han är hemma, det är roligt!

Lisa åker från Höör till Malmö inför varje träning.
– Det är värt hela resan!

Hon får även medhåll av sin pappa Staffan Larsson:
– Det finns bra aktiviteter i Höör men utbudet är större i Malmö. När det fungerar så här bra är det värt varenda kilometer, säger han och kramar om sin dotter efter träningen.

En flicka och två kvinnor skrattar tillsammans i en gympasal.

Från vänster: Lisa Larsson, Camilla Nordström och Emmy Holmberg.

Det här laget är roligt att träna just för att det är starkt fokus på gemenskap.

Camilla Nordström startade Malbas basket special för barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar. Hon har tidigare arbetat som förskollärare. Nu skolar hon om sig till idrottsvetare och arbetar samtidigt som projektledare för Malbas utvecklingsprojekt.
– Jag brinner för barn och unga. Personer i mitt nätverk efterlyste ett lag för de med speciella behov.

Sagt och gjort, Camilla bokade en halltid och startade träningen. Hon och de andra kollegorna tipsade sina nätverk. Tipset spreds också i Malbas kanaler. De gick även på ungdomshabiliteringens föreningsdag. Dessutom har Camilla hört av sig till rektorer i Malmö och åkt ut till grundsärskolorna med flyers.
– Det har varit mycket jobb att berätta att vi finns. I början var det bara tre som kom på träningarna men nu är vi många fler. Ambitionen är att även nå ut till gymnasiesärskolor framöver. Detta är så roligt, det är en timme kärlek när vi tränar.

Camilla får medhåll av huvudtränaren Emmy Holmberg:
– Det här laget är roligt att träna just för att det är starkt fokus på gemenskap. Som huvudtränare ser jag också utvecklingen. Laget har fått fler övningar och de är bra på att dribbla, passa och skjuta bollen mot basketkorgen.

sv