Bråda tider i tvätteriet

Coronatider betyder mer att göra för Lorensborgs DV, tvätteri och transport, som ser till att olika verksamheter i Malmö stad, som exempelvis LSS-boenden och daglig verksamhet, får sina kläder tvättade.

– Jag brukar hämta smutstvätt och lämna tillbaka ren tvätt. Jag åker bil. När vi inte har något att göra kör vi och köper glass! Ibland är vi ute och promenerar. Någon går och pantar eller handlar mjölk ibland. Ibland tvättar vi bilen, säger Amir Majid, som är deltagare i transportgruppen.

– Jag viker tvätten och det tycker jag om att göra. Tvätten lägger jag i lådor som ni i transportgruppen kör tillbaka. Vi tvättar arbetskläder, byxor och tröjor, kortärmat, långärmat och blusar. Jag tycker om att ha ordning och reda på saker och ting. Jag tycker om att arbeta själv och det får jag göra här. Tvätta är inte fel det heller. Min arbetsuppgift jag har tycker jag bra om. Jag tycker verkligen om det, så jag vill helst inte vara borta härifrån, säger Caroline Eriksson, som är deltagare i den dagliga verksamheten och arbetar i tvätteriet.

Nya rutiner
En del rutiner har ändrats sedan coronautbrottet. Nu räknas all tvätt som risktvätt, både i tvätteriet och när den hämtas. Förr gick transportgruppen in och hämtade tvätten och passade på att småprata en stund. Nu hämtas tvätten antingen utomhus, eller strax innanför entrén. Detta är för att de, i och med coronasituationen, vill undvika att gå runt i husen och träffa folk.

Förr användes vanliga tvättsäckar i tyg, men nu har det skapats nya rutiner. Respektive ställe lägger tvätten i en tunn plastpåse. Den knyts och läggs i sin tur i en gul, kraftigare plastpåse. När tvätten kommer till tvätteriet plockas den tunna påsen ut och läggs direkt i maskinen. Allting tvättas i 95 grader, och då löser påsen upp sig i maskinen så man inte behöver röra vid tvätten. Detta är för att man inte ska hantera tvätt med eventuell smitta. I tvätteriet ska de som arbetar ha på sig förkläde och handskar.

Kvinna som viker tvätt

Caroline viker tvätt.

Ökad tvättmängd
Mängden tvätt har också ökat. I och med att kläderna byts oftare har en del fått ökat behov av tvättning. Det blir mellan tio och tolv maskiner per dag, jämfört med åtta till tio maskiner tidigare. En del ställen har mer tvätt utan att det blir fler maskiner, men varje maskin blir nu mer fylld. Detta resulterar också i att det blir mer att tvätta, tumla och vika. Tvätten kommer från olika verksamheter i Malmö stad, exempelvis daglig verksamhet, LSS-boenden och från sjuksköterskor och rehabpersonal.

– Jag tycker att det är lite annorlunda nu. Jag åker färdtjänst hit, och innan åkte jag med andra människor, men nu får man bara åka en och en, säger Caroline.

– Och nu får alla sitta bak, ingen får sitta fram, avslutar Amir.

sv
sv