Socialpsykiatriska teamet - ett stöd vid psykisk ohälsa

Funktionsstödsförvaltningens socialpsykiatriska team, Pernilla Lemvall och Bengt Nilsson, fungerar som ett stöd för kollegor i Malmö stad och för personer med sviktande psykisk hälsa.

– Vi möter personer med två olika slags svårigheter. Den där alla runtomkring ser att det finns en problematik, men personen inte ser det själv. Sen finns de som vet att de har svårigheter, där livet är kaos men där de inte kan se någon lösning. Då försöker vi hjälpa till. Vem kan hjälpa mig? Hur tar man kontakt? Vilka är mina rättigheter och mina skyldigheter? berättar Pernilla.

Pernilla och Bengt svarar även på orosanmälningar som kommit in till Malmö stad och försöker motivera dem de möter att ta emot hjälp och stöd. De bryr sig inte så mycket om diagnoser, utan jobbar med dem vars ohälsa ger stora konsekvenser i vardagen. Det kan vara personer som inte kan sköta sig själv eller sitt hem, eller att de har ett missbruk, och ofta samtidigt en psykisk ohälsa.

Coronapandemin skapar nya utmaningar
Pernilla och Bengt har tidigare ofta valt att möta personer som isolerar sig i deras egen hemmiljö, där personerna känner sig trygga. De menar att det blivit svårare att bygga en relation nu när de, i och med coronasituationen, inte kan göra hembesök.

– När man inte har en relation är det väldigt svårt att motivera en person att mötas på en annan plattform, exempelvis på våra mötesplatser. De känner inte den tryggheten där, menar Pernilla.

Därför försöker de nu hitta andra sätt att mötas, digitalt, eller kanske i en park eller på ett café, en plats utanför hemmet där personen ändå känner sig trygg.

Det enda numret du behöver ringa
– Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig och oftast blir man hänvisad vidare. Ring då till mig och Pernilla, för det är det enda samtalet du behöver ringa, säger Bengt.

– Vi ser till att sammanföra personen som ringer till oss med rätt person som kan hjälpa, så att de själva inte behöver ringa det där andra och tredje samtalet. För där var kanske bara ork att ringa ett. Det är den enskilde som gör förändringsarbetet, inte vi. Vi har betalt för att gå till vårt jobb, men det är inte vi som ska ändra hela vårt liv och vända det upp och ner, utan det är den enskilde som gör det jobbet. Vi försöker bara stötta dem, avslutar Pernilla.

Kontaktuppgifter

Telefon och sms: vardagar på kontorstid. Det går också bra att lämna ett meddelande, så återkommer de så snart de kan.
Bengt Nilsson: 073-377 76 50
Pernilla Lemvall: 070-984 56 85
E-post: socialpsykiatriska.teamet.fsf@malmo.se

sv
sv