En annorlunda vardag
I försöken att minska smittspridningen av coronaviruset är det många evenemang och aktiviteter som ställs in och många undviker att gå till platser där det samlas mycket människor. Men vad kan man göra för att fortsätta ha en aktiv och meningsfull fritid?
Sara Kniest berättar att hon tidigare mått dåligt och lidit av psykisk ohälsa men att hon nu fått tillbaka livslusten och då blivit sugen på att gå på disco, men att det inte går, i och med restriktionerna kring pandemin. Caféer och restauranger har öppet, men det är inte riktigt samma sak tycker hon. Hon har under en längre period inte heller hälsat på sin mamma som bor på ett seniorboende, då det varit besöksförbud på boendena. När seniorboendet stängde pratade de ganska mycket genom videochatt. På senare tid har de setts i parken, där de går ut med hennes hund.
Hon berättar också att Fontänhuset, som hon brukar besöka inte stängts, utan att hon hela tiden har kunnat fortsätta gå dit, eftersom de anpassat verksamheten. Exempelvis sattes det upp plastskärmar och märken som visade att man skulle hålla avstånd. Det serveras inte heller någon buffé längre. I början gjorde besökarna mycket konst och teckningar som uppmanade till att nysa i armvecket och tvätta händerna berättar Sara. Även andra verksamheter har anpassat sin verksamhet. Sara berättar att hon varit på träffpunkt Nydala, där all verksamhet hålls utomhus.
Ändrade rutiner
Åse Malinen, som är stödassistent på Grynbodgatans LSS-boende, berättar att de boende har påverkats olika av pandemin. Gruppaktiviteter
där man är nära varandra har blivit inställda, medan en del av dem som bor här fortfarande har aktiviteter som är igång. En del av de boende reagerade starkt i början. De som har haft många aktiviteter som plötsligt blev inställda tyckte att det kändes konstigt när rutinerna ändrades. Istället har de försökt hitta på annat. De går ut och äter, spelar kubb i parken eller går ner till stranden.
– Man får tänka till, hålla avstånd och vara mycket utomhus. Vid husmötena har vi pratat om hur man ska förhålla sig, att vi inte kramas och att vi hälsar med armbågen till exempel, säger Åse.
Markus Andersson, som bor på LSS-boendet, arbetar i restaurangen på Kvarnby folkhögskola. Han står i kassan eller hjälper till i köket. De förbereder innan gästerna kommer, brer mackor och lagar mat. Men på eftermiddagarna och kvällarna ser det inte ut som vanligt för Markus. Tidigare hade han aktiviteter flera gånger i veckan. Han gick på gymnastik
och spinning och han spelade trummor. Men dessa aktiviteter är inställda.
Markus berättar att han nu tillbringar mycket tid hemma. Han fikar med sin flickvän på innergården, eller så tittar de på tv tillsammans.
Nya intressen
Eva Andersson, som bor på Brunandsvägens LSS-boende, gick förut gärna till Garaget, där man kan fika eller träffa andra människor. Hon var också med i en pensionärsgrupp och vid Ribersborg anordnades det musikstunder av FUB, en organisation som vänder sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Alla dessa aktiviteter har blivit inställda på grund av pandemin, men Eva tycker trots allt inte att hon har tråkigt, utan hon hittar på andra saker.
– Man kan göra det lite mysigt hemma, ta det lugnt och spela musik, säger Eva.
Laila Kalid som är stödpedagog på LSS-boendet berättar att Eva istället har spelat mycket fotboll på gården tillsammans med personalen. Hon tycker också om att titta på killarna som spelar på fotbollsplanen en bit bort. Många promenader har det också blivit för Eva, som inte vill riskera att bli smittad, utan vill vara försiktig. De väljer att gå till ställen där det inte blir stora folksamlingar. Eva tycker om att ha sällskap av personalen. De lägger pussel eller tittar på film.
– De boende gillar att ha det mysigt, titta på film och äta popcorn. De tycker om att personalen sitter bredvid. Kanske ha en picknick med lite saft och kakor, rita eller baka en kaka, att göra saker tillsammans, bara du och jag, säger Laila.