Hillevi Hansson

Hillevi Hansson Foto: Gero Müller-Laschet

Krönika/ "Nu vill ingen vara kompis med mig"

Hillevi Hansson, landslagsspelare i rullstolsbasket och spelare i Köln 99ers, Tyskland, samt kurskoordinator på RG Aktiv Rehabilitering, delar med sig av hur en sport kan för­ändra ens liv när man först tror att det är slut.

Att vakna upp som tonåring efter en helbensamputation och tro att det sociala livet var slut, var ett större bekymmer än faktumet att jag hade fått en funktionsned­sättning och var långt ifrån frisk från can­cer. Vilken tur att vännerna bevisade att jag hade fel och jag klarade mer än vad jag trodde, och tur att min ponny stod där i stallet och fick mig ur sängen varje dag.

Tillsammans med vännerna och ponnyn, så var familjen och rehabiliteringen de som hjälpte mig att få de förutsättningar jag behövde för att komma tillbaka till det liv jag levt innan cancerbeskedet.

Men det var något som fick mig att vilja något mer. Jag hade börjat spela rullstols­basket och tänkte att det var kul att göra det någon gång i veckan för att få röra lite på mig och träffa andra personer med unika berättelser och livssituationer. Jag insåg senare att rullstolsbasketen skulle betyda mer och bli en större del av mitt liv. Efter att jag avslutat min rehabilitering och kommit tillbaka till en vardag ville jag känna en större frihet och självständighet. En flytt från norra Stockholm till Malmö blev resul­tatet. Att få flytta när jag var 18 år, 65 mil från alla som ständigt kunde hjälpa mig oavsett om jag ville det eller ej, blev en känsla av att jag var fri. Att det blev just Malmö var för att det fanns ett rullstolsbas­ketlag där, några jag skulle kunna känna en samhörighet med.

Idag betyder sporten och rullstolsbasket mer för mig än vad jag någonsin kunnat ana. Den har hjälpt mig att hela tiden pusha gränserna och bli en problemlösare. Något som kan anammas i många situationer i vardagen, såsom i arbete eller studier, där man som person med funktionsnedsättning stöter på många problem dagligen. Dessutom är rullstols­basketen en stor del av min vardag då jag befinner mig i Tyskland för min tredje säsong som professionell spelare.

Just nu varvar jag träningen med arbete på RG Aktiv Rehabilitering som ordnar kurser och läger för personer med ryggmärgss­kador och liknande förutsättningar.
Nyligen startade Loka och Svenska Bas­ketbollförbundet Loka Heroes för att fler barn och unga ska få chansen att idrotta och känna en samhörighet. Där är jag am­bassadör.

sv
sv