Kajsa Gardetun och Thea Lantz

Kajsa Gardetun och Thea Lantz Foto: Sanna Dolck Wall

Skönt kollohäng på Finnhult

Att helgkollot kan hållas som vanligt har betytt mycket för barn och ungdomar med autism och deras familjer. När många andra rutiner kastats omkull på grund av pandemin fortsätter natursköna Finnhult att erbjuda omsorg och rekreation och en och annan Pokémonrunda.

Thea Lantz sitter i det ljusa sällskapsrummet och spelar Fia med knuff tillsammans med stödpedagog Kajsa Gardetun.

– Du stoppar mig precis där varje gång, Thea! Jag kommer inte längre, säger Kajsa och skrattar.

Ett annat barn kommer in i rummet, slår sig ner vid pianot och rummet fylls snart av ett ganska temperamentsfullt klinkande.

– Ånej, jag får bara ettor, säger Kajsa och peppar sig själv inför nästa slag.

– Fem-fem-fem-fem… Nej!

Så där kan en vanlig söndag på Finnhults helgvistelse se ut. Gården anlades redan 1857, av greve de la Gardie. Sedan passerade lagfarten
mellan ett antal grevar och en italiensk miljonär innan Malmö stad tog över ägarskapet 1956, för att då ursprungligen driva vårdhem. Först senare renoverades byggnaden för att kunna ta emot övernattande
skolbarn. Det är lätt att förstå varför. Miljön är fantastisk för all slags omsorg och rehabilitering. Utan vägbeskrivning hittar man knappast hit, men sväng vänster vid den röda ladan och runda sedan en höststubbig
åker, så är det inte långt kvar till den gräddvita trevåningsvillan.

Just den här helgen finns fem tonåringar på plats. En helg i månaden får de ett avbrott från familjelivet hemma, samtidigt som föräldrar och syskon får avlastning och egentid de med.

– Många av barnen gillar att bara hänga när de är här. Vi brukar alltid titta på en film efter middagen, och de får rösta om vilken det ska bli. På lördagar gör vi någon utflykt, så igår var vi i Eslöv och bowlade. En av
deltagarna var sugen på att lära sig att fiska så då följde personal med honom till sjön tidigt i morse, berättar stödassistent Edona Dani.

Verksamheten har förstås påverkats av pandemin, bland annat har det varit många personalbyten på grund av att man bör sjukskriva sig vid minsta symptom för att minska risken för smittspridning. Men efter anpassningar har de har ändå fått tillåtelse att genomföra kollona. Detta har, enligt ansvarige Frida Jeppson, pedagogisk samordnare LSS på Barnenheten, betytt mycket för de berörda familjerna.

– Många av de här barnen påverkas starkt när saker ändras och blir inställda. Det kan slå hårt mot gruppen barn och ungdomar med högfungerande autism och deras familjer. Föräldrar är oroliga för att barnen kan riskera att gå tillbaka i utvecklingen. Så många har varit otroligt lättade att kollot blivit av, förklarar hon.

Bara ett par minuters promenad bort ligger Ringsjöns strand. Vi följer med Thea och Kajsa dit, för att se om Thea kan hitta några Pokémons.

– Gå lite längre ut på bryggan, Thea, men akta dig för dem som står och kastar fiskespö, säger Kajsa.

sv