Ett vardagsrum för alla

Ett välkomnande lugn vilar över mötesplatsen på Nydala. Oro och ångest rinner lätt av den som kliver in här. Sedan starten för ett och ett halvt år sedan är det besökarna som fyller verksamheten med innehåll.

Jonny Andersson blev den allra första besökaren när han av en slump
promenerade förbi samma dag som mötesplatsen öppnade i maj förra
året. Då blev det kaffe utomhus, nu är verksamheten igång inomhus som vanligt. Sedan dess har han kommit hit mer eller mindre varje vardag som det är öppet.

– Här kan man alltid få någon att prata med. Det är så tyst hemma i lägenheten. Jag mår bra av att kunna komma iväg och träffa folk, säger Jonny Andersson där han sitter i ett samtalsrum tillsammans med Hugo
Cortes. Hugo har så nära hit man kan komma, eftersom han bor några våningar upp i huset.

– Jag visste inte att de skulle öppna. Men det är ju väldigt bra för mig att bara kommer ner när jag vill skapa. Det är jättetrevligt här, säger Hugo Cortes som bär ett vackert smycke av chilenskt ursprung kring sin hals.

Många av tavlorna som hänger på väggarna är Hugos verk, liksom masker, armband, amplar och andra sorters hantverk. Skaparlusten smittar av sig på andra och här finns även en besökare som lär ut hur man virkar. Det spelas en hel del kort och sällskapsspel också, som en besökare kommer och lär ut med jämna mellanrum.

– Det bästa är att man kan vara sig själv här. Det är ingen som säger någonting till dig. Om jag inte mår så bra kommer jag bara hit och det känns mycket bättre, säger Hugo.

Jonny berättar att verksamheten har skapats tillsammans av besökare och personal. Han föreslog att de skulle börja med veckomöten för att kunna planera den kommande veckans aktiviteter.

– Vi hade det på fredagar och det var ju bra eftersom det blir fika då också! Mötena handlar om vad vi ska göra tillsammans. En del blir aldrig av men det vi tycker mest om är att skapa olika saker. Och vi har fria tyglar att planera; det som är bra för oss, det tycker personalen också är bra, säger Jonny.
Jonny och Hugo är överens att det behövs fler mötesplatser av det här slaget i hela stan.

– Det behövs för att bryta tystnaden! Jag pratade om psykisk ohälsa på Världsdagen för psykisk ohälsa i oktober. Att vi inte ska ge upp och att vi har rätt att bli accepterade för dem vi är, säger Jonny.

Det bästa tipset de har till dem som känner på samma sätt är att inte ska sitta ensam hemma.

– Man ska tvinga sig att komma ut! Jag glömmer bort att jag mår dåligt när jag träffar andra. När man väl kommer hit släpper oro och ångest, säger Hugo som ofta använder målandet för att uttrycka sina drömmar och känslor.

– Så är det, fyller Jonny i. De man träffar här blir som en stor familj. Man vågar öppna sig och vara mer ärlig med vad man känner. Det är jag kanske inte alltid med andra jag möter, säger han.

 

Besök Mötesplatsen på Nydala
Adress: Adjunktsgatan 3D
Öppet: måndag – fredag
kl. 12.00 – 16.00
Telefon: 0732-533 746

sv
sv