Fyrbent följeslagare bra för kropp och knopp

Varannan torsdag kommer Jessica Svensson med en efterlängtad gäst, den nioåriga pyrenéehunden Hicko. Den femtio kilo tunga sociala tjänstehunden ser ut som ett stort levande gosedjur där han lufsar omkring på ett av LSS-boendena på Axel Danielssons väg i Lindängen.

Det typiska pyrenéeruttrycket kommer av den eleganta huvudformen med sitt svarta pigment och de mandelformade mörka ögonen, med den milda lite drömmande blicken.” Svenska kennelklubbens ord är som skrivna för den sociala tjänstehunden Hicko. Stillsamt trampar han omkring och låter sig klappas i Zsuzsanna Andersson och Claes Ribbnäs lägenhet på Lindägen.

– Jag tycker om hundar. En sådan här kan man klappa hur mycket som helst. Dagarna kan bli lite långa ibland, men när Hicko kommer får jag något trevligt att tänka på, säger Claes Ribbnäs.

Labrador, schäfer, dvärgpudel och jakthund. Szuzsanna och Claes är vana hundmänniskor. Hicko, som började sin karriär i Malmö stad som ettåring, finner sig snabbt tillrätta vid deras sida.

– Vi hade väldigt trevligt med våra egna hundar tidigare. Jag längtar efter de här besöken, det är något att se fram emot hela veckan, säger Szuzsanna.

Det har blivit allt vanligare att använda olika djur i vård och omsorg. Djur har för många, liksom naturen i sig, en läkande kraft. Forskning visar att närheten till djur minskar stress och ökar välmåendet. Tränad för omsorg Jessica Svensson är hundförare och Hickos ägare. Hon var aktivitetsledare på en daglig verksamhet för åtta år sedan, då i samarbete med Hundhuset som hade liknande hundträffar. Tillsammans med en kollega driver Jessica idag Djurkompetensen, som utbildar kring hur djur och särskilt hundar kan användas som en resurs i verksamheter inom exempelvis vård och omsorg.

– Min drivkraft är att göra skillnad för människor och det känner jag att vi gör. Jag ser ju hur glada alla blir när vi kommer. Med hjälp av hunden når jag fram på ett annat sätt; det kan handla om att försöka öka någons motivation eller kanske arbeta avledande eller lugnande, säger Jessica.

En social tjänstehund skiljer sig från andra tjänstehundar, som till exempel en ledarhund eller polishund, eftersom den ska vilja gå till någon annan än sin hundförare. Det är något de tränas för redan som valpar om man har en vision att utbilda sin hund till social tjänstehund.

– Hicko är väl förberedd för alla sorters humör och hantering. Han är tålmodig och har ett stabilt sinnelag. Det är kvaliteter som kan användas i omsorgsarbetet, säger hon.

Vill att besöken fortsätter

Hicko och hans systerdotter, den något nättare men busigare Piansa, turas om att besöka fyra boenden, två åt gången varje torsdag. Just idag gör sig hösten påmind och det blir bara en kort vända för Szuzsanna och Claes närmaste granne, Sten Bladh, under den gråbleka himlen. Även hos Jan-
Erik Axelsson vittnar fotografierna av en stilig schäfer i bokhyllan om ett tidigare liv med hundar. Hicko verkar väcka trevliga minnen till liv.

– Jag trivs väldigt bra när han kommer in här, han är väldigt lugn och fin. Jag hoppas de fortsätter komma hit, säger Jan-Erik.

Social tjänstehund är en av flera aktiviteter som LSS-verksamheten i Malmö har erbjudits som betalas av äldrepengarna. Jessica Vorbau är omsorgspedagog här och på ett gruppboende i närheten. Hon driver och utvecklar metoder och arbetssätt i det pedagogiska arbetet och menar att den här sortens extra finansiering kan ge ringar på vattnet.

– Besöken blir ett samtalsämne mellan de boende men också något att prata med personalen om. Det kan också bli lite lättare att motivera till att göra andra saker. Vågar man testa att vara med en hund, vågar man kanske prova på annat, säger Jessica.

Fotograf: Roger Nellsjö

Äldrepengarna

Äldrepengarna är ett statligt bidrag som funktionsstödsförvaltningen har fått ta del av. I Malmö finns det ett stort antal äldre som inte längre har rätt till daglig verksamhet och den gemenskap den ger. Med äldrepengarna kan LSS-boenden satsa på olika aktiviteter för att främja hälsan och öka livskvaliteten. Det kan handla om att anordna träffpunkter, köpa in elektroniska husdjur eller anlita en social tjänstehund.

sv
sv