Hälsolopp satte Ribban i rörelse

Över hundra personer tog sig runt den 700 meter långa motionsslingan när det första Rörelse för hälsa-loppet någonsin genomfördes vid Funkis Öresund i slutet av september. Förhoppningen är att loppet ska komma tillbaka nästa år.

Glädje och stolthet präglade dagen när det första Rörelse för hälsa-loppet
genomfördes vid Funkis Öresund i slutet av september. Start och mål var på samma plats så det gick att både delta själv och samtidigt heja fram de andra deltagarna.

– Jag tycker att det var mycket lyckat. Äntligen fick vi träffas och göra något trevligt tillsammans! Många hade inte setts på ett tag så det blev en del kramande, säger Jessica Stark, sektionschef på funktionsstödsförvaltningen.

Christina Dahl är fysioterapeut på funktionsstödsförvaltningen och är ansvarig för ett av områdena inom utvecklingsarbetet som kallas Jämlik hälsa för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om att främja
hälsa genom att inspirera till rörelse och fysisk aktivitet i verksamheterna. Christina har tagit initiativ till loppet eftersom det inte finns så många sportevenemang där alla kan delta i på lika villkor.

– För ganska länge sedan fanns ett lopp för de dagliga verksamheterna som var uppskattat. Vi tyckte det hade varit trevligt att göra något liknande, men för alla. I Rörelse för hälsa-loppet kan vem som helst delta utifrån sina förutsättningar, säger hon.

Gensvaret blev betydligt större än förväntat: tanken var att genomföra det vid minst 20 deltagare men uppåt 150 tog sig runt, en eller flera gånger. Christina vill hjälpa fler att förstå sambandet mellan att röra på sig och att må bra. Den positiva känslan är det som skapar motivation.

– Jag skulle vilja se mer rörelse i vardagen, inte bara under ett lopp en gång per år. Människor med funktionsnedsättning har tio gånger sämre hälsa än övriga befolkningen och det måste vi komma till rätta med. Mycket bra görs redan men behöver vi göra mycket mer för många fler, säger Christina Dahl.

Utöver fina medaljer bjöds motionärerna på fika från daglig verksamhet Backa kök och uppträdande av delar av Takk-kören. Och regnet höll sig undan. Det finns med andra ord förutsättningar att upprepa succén
nästa år.

– Det märktes att det fanns en stolthet bland deltagarna. Jag hoppas att det blir ett nytt lopp i vår igen, säger Jessica Stark.

Fotografer från daglig verksamhet Redaktionen (se tidningen)

sv
sv