Lego-skapelser utöver det vanliga

Det inte så ofta vi får se samlingar av det här slaget. Mer än femtio lego-modeller har Peter Brandes byggt i sitt vardagsrum på Lorensborgsgatans LSS-boende. Batmobilen och Lamborghinin tog en månad att bygga, London Bridge ännu längre. Och inte en enda liten bit får så klart hamna fel.

Peter Brandes sveper med handen över borden där en tjusig vit Ferrari, en lika ståtlig grön Lamborghini och ett antal andra eleganta mindre bilmodeller står uppställda.

– Det här är magiska grejer! Men gör man minsta fel då är det kört. Man får inte missa någonting, säger Peter.

Han pekar på detaljer i sportbilarna som tveklöst kräver en ängels tålamod om det ska bli rätt. Under pandemin har det varit svårt för många att hitta något att sysselsätta sig med. Men är det något som kan få timmarna att fly är det ett legobygge. De flesta större modeller är uppdelade i olika sektioner
som byggs var för sig innan de kan monteras samman till en.

– Hjulen brukar vara krångligt. Men på de här stora modellerna är nästan allting svårt. Men jag har tid och vet hur det ska gå till. Man får läsa beskrivningen noga, säger Peter.

Utöver fordon har Peter byggt huvuden av tre Star Wars-karaktärer, däribland Darth Vader. Och så London Bridge som är så stor att han fick köpa en bredare bokhylla.

På frågan vilken som är den absoluta favoriten, för det vill man ju alltid veta, säger Peter att han inte kan välja. Även de allra minsta modellerna har sin tjusning.

– Jag började bygga i somras när det inte fanns någonting att göra. Jag upptäckte egentligen lego som barn och tänkte att nu ska jag minsann börja igen. Man måste ha massor av tålamod, det är väldigt pilligt, säger Peter.

Utmed en av vägg löper en svart stålhylla med ett trettiotal andra modeller. En mintgrön Volkswagen för utflyktssugna och en röd Londonbuss i två våningar med avtagbart tak fångar ögat. Och förstås den mörklila bussen i tre våningar som Harry Potter och hans vänner färdades i.

– Jag ska inte ta isär någonting. Det får stå kvar och jag kommer aldrig sälja dem. Jag får så mycket beröm för min samling. Om jag kunde skulle jag bygga allt som finns, säger Peter när vi med stor försiktighet ställer tillbaka Londonbussen igen.

Fotograf: Roger Nellsjö

sv
sv