Skaparlust som aldrig sinar

På nästan alla lediga väggytor hänger det tavlor. Färgrika, intagande, drömska. För varje år som går blir Tomtegatans LSS-boende lite mer som en konstutställning.

Gunlaug Nilsen sitter lutad över en duk där vackert ängs- och himmellandskap växer fram. Hon har bott här ganska många år och berättar att hon målat lika länge.

– Det är roligt och en bra sysselsättning. Jag har jobbat på många olika ställen – passat både barn och hundar, diskat och lagat mat. arbetat. Nu fyller jag snart 65 år och får mer tid över till att måla, det är trevligt, säger Gunlaug.
Efter en stund får hon sällskap av Christina Wikenmo som har specialiserat sig på att avbilda djur i rena, klara färger. Hennes motiv fångar betraktaren på ett behagligt genomträngande sätt.

– Jag älskar djur! Jag har jobbat på hunddagis och har egna husdjur, ett marsvin och en kanariefågel. Det finns väldigt många djur man kan måla, säger Christina.

Anders Simonsson är stödassistent och, som han själv beskriver det, amatörkonstnär på fritiden. Hans främsta material är blyerts och kolpenna. Hans engagemang för skapandet märks tydligt.

– Grundtanken är att kreativt skapande och kreativa uttryck ska vara tillgängliga för alla som är intresserade, inte bara för dem som redan kan. Jag vill gärna att flera ska få se vad vi skapar här. Vi jobbar för att nå ut till en bredare publik, säger Anders.

Det hela började för några år sedan med en kvinna som målade så fort hon fick tillfälle. När hon gick bort ville man fortsätta i hennes anda.

– Målen för vår verksamhet är att låta dom som intresserade prova olika material såsom färger, dukar, papper, penslar och tekniker som till exempel akryl, olja och akvarell. Det ger möjlighet att hitta ett konstnärligt
uttryck som passar var och en.

Christina är den som målar mest och hon har bland annat hittat sina djurmotiv, säger Anders. Akrylfärger har funnits i över hundra år och är många konstnärers val, eftersom de behåller sin fyllighet under lång tid.

Fotnot
Tomtegatans LSS-boende finns på Instagram med kontot @tomtebrus där en hel del tavlor kan tittas på.

Fotograf: Roger Nellsjö

sv
sv