Teaterdrömmar blir verklighet i nytt kulturhus

Scenkonst på lika villkor och en väg in i den professionella kultursektorn för personer med funktionsnedsättning. Det ska Teaterakademin uppnå genom ett unikt treårigt samarbete mellan Moomsteatern och funktions-stödsförvaltningen.

Efter ett par års planering och väntan är Teaterakademin
och Röda tråden, två nya dagliga verksamheter, äntligen invigda i Facklans nyrenoverade lokaler i Sofielund. Teaterakademin ska bli en trampolin in i teatervärlden för personer med funktionsnedsättning som drömmer om de stora scenerna. Röda trådens deltagare kommer att ägna sig åt att skapa textil konst men kan även komma att bidra med kostym och scenografi till teatern.

– Jag är oerhört glad och stolt över att detta unika samarbete mellan Malmö stad och Moomsteatern har blivit verklighet. Det vi nu gör tillsammans är ett viktigt led i arbetet för allas rätt att uppfylla sin fulla potential. Förhoppningsvis kan vårt arbete inspirera andra och förändra hela kulturbranschen samt möjliggöra att fler hinder för personer med normbrytande funktionsvariation rivs i samhället, säger funktionsstödsnämndens ordförande Roko Kursar.

Frida Schriver och Johanna Friberg är först ut bland deltagarna som nu ska jobba hårt för att nå drömmen om en plats på en större teaterscen. Uppsättningar av Den enfaldige mördaren, Ringaren av Notre Dame,
Makten och barnföreställningen Prinsessan på månen finns på meritlistan.

– Det känns bra det här. Jag har drömt om att bli skådespelare sedan jag var tio år. Min mamma uppmuntrade mig. Det hade varit så roligt att slå igenom för en större publik, säger Johanna Friberg.

– I framtiden hoppas jag kunna jobba som skådespelare. Nu ska det bli roligt att komma igång att repetera Spöket på Canterville på riktigt, tillsammans med regissören, säger Frida Schriver.

Sju deltagare ska ingå tillsammans med en omsorgspedagog från funktionsstödsförvaltningen i det treåriga projektet. Deltagarna kommer att få praktisk teaterträning varvat med olika former av stöd för att kunna komma in i den professionella kultursektorn.

– Det är fantastiskt att Malmö stad gör en satsning där fler får möjlighet att utvecklas för att bli en del av den inkluderande scenkonsten. Tillsammans ska vi ge deltagarna en kunskap om vad skådespelaryrket innebär och vi hoppas att verksamheter inom scenkonsten i hela Skåne får upp ögonen för Teaterakademin, säger Sandra Johansson, verksamhetsledare vid Moomsteatern.

sv
sv