Kaffe och kondomskola populär kombo

Under en välbesökt kväll höll ”Sex för alla” och funktionsstödsförvaltningen workshop i kondom, onani och samtycke. Det blev en del fniss, men också allvarligare diskussioner om hur man gör om man vill träffa någon!

”Så funkar sex” står det på den stora skärmen där kvällens film snart ska visas. Förväntansfulla stolskrap och ”kom, här är en plats till dig!” hörs i lokalen. Ett 20-tal deltagare har samlats ikväll.

– I den här filmen får man se personer som kysser varandra och har sex. De är skådespelare och man får inte se några könsorgan. Det här är en glad film, men om det känns obehagligt så kan man alltid hålla för ögonen en stund. Efteråt kommer vi att prata om filmen, förklarar Anna Lilja från RFSU Malmö, som arrangerar cafékvällen tillsammans med workshopsledare från funktionsstödsförvaltningen.

I filmen får vi följa Claudia som träffar Oliver på ett disko. Det pirrar till i dem båda. Hon tar mod till sig att fråga om han vill ses. Det vill Oliver, men väl hemma blir han orolig. ”Tänk om hon vill ha sex med mig. Jag har ju aldrig haft sex.”

Filmen tar upp hur man kan inleda en relation i sin egen takt, vilka ord man kan använda och hur man skaffar sig mer kunskap om sex.

Efteråt blir det fika, och sedan börjar workshoppen med tre olika stationer. Mattias, en av deltagarna, är extra nyfiken på en av dem.
– Jag skulle vilja lära mig hur man gör med sex, det här med kondom. Det är bra att ha om man inte vill ha barn och så, förklarar han.

Vi följer med honom till kondombordet, där bland annat Herman Zacharias Thisner står. Han jobbar vanligtvis på funktionsstödsförvaltningen i Malmö på ett serviceboende, men även som workshopledare inom sexuell hälsa, och berättar att det på hans boende finns en skål med kondomer.
– Den står lite avsides, men alla som bor där vet om att den finns. Jag tänker att skålen inbjuder till samtal. Den visar att detta med sex är något vi kan prata om, ifall man vill det, säger han.

På bordet på workshopen finns förstås kondomer, men även dildos att öva tekniken på. Mattias får lära sig att det första man ska göra innan man öppnar ett kondompaket är att titta på datumet, så att den inte är för gammal.

Vid nästa bord, tema onani, sitter Paola, som fått sin utbildning av RFSU inom projektet ”Sex för alla”. Nu är hon så kallad informatör som lär andra mer om sex.
– Det har gett mig jättemycket. Jag har mycket lättare att prata om sex nu. Andra kan tycka att det är lite pinsamt, men det gör inte jag, säger hon.

På hennes bord finns en uppsjö av sexleksaker. När vi ber henne visa upp någon så lyfter hon upp den som ser ut som en mindre termos.
– Den är till en kuk. Det är en kukvibrator, säger hon.

Vid sista bordet sitter Nathalie och pratar om samtycke. Hon har varit informatör sedan 2019.
– Jag visste inget om samtycke och normer innan. Jag har lärt mig så många nya ord och så många nya saker. Det är väldigt viktigt att våga säga nej till sex om man inte vill. Annars kan man lätt bli utnyttjad om man har en funktionsnedsättning, och det har jag själv blivit, berättar hon.

Text: Marina Nilsson.

Fakta: ”Sex för alla”

Cafékvällen är del av ”Sex för alla”, ett samarbete mellan RFSU Malmö, funktionsstödsförvaltningen och Föreningen Grunden Malmö, som gör sexualupplysning tillgänglig på bland annat LSS-boenden. Man använder sig av ”kamratutbildning” och utbildar informatörer som själva har en funktionsnedsättningen och upplysningen anpassas till målgruppen.
– Det är bland annat viktigt att vara tydlig, inte säga ”där nere” utan de riktiga orden. Detta är också med tanke på samtycket. Man kan inte berätta vad man vill och inte vill om man inte har fått ett språk för det, säger Becky Nelson från RFSU.

Filmen "Om sex" går att se med syntolkning, undertext och teckenspråk. Den finns på "Så funkar sex", en webbplats av organisationen Forum Skill.

sv