Modellbygge ger en stunds lugn och ro

Med hjälp av pincetter, förstoringsglas och lim tar flygplan och u-båtar form på Mötesplats Vänkretsen varje fredag eftermiddag när studiecirkeln i modellbygge har träff. Med studiecirkeln vill Patrik Carlsson, som själv har erfarenhet av psykisk ohälsa, skapa en fristad för personer med sämre mående.

– Jag har alltid varit tekniskt intresserad. Som grabb var det julafton när man kom in i en hobbyaffär med modeller, så känns det fortfarande!

Modellbygge var ett av Patrik Carlsson stora intressen som barn och som vuxen byggde han modeller professionellt till skyltning i affärer. Sedan tog andra intressen över, men efter ett uppehåll på 35 år plockade han i höstas upp limmet och pincetten igen.

Det var efter att han pratat med en anställd på Vänkretsen, som också byggt modeller som yngre, som Patrik fick idén till ett återhämtningsprojekt för att få fler att upptäcka byggarglädjen. Han skrev projektplan, budget och äskade pengar från funktionsstödsförvaltningen. Ansökan fick tummen upp – tio modellplan, färg och penslar köptes in, och i oktober kunde studiecirkeln dra igång. Antalet deltagare varierar både när det gäller byggerfarenhet och mående, många är besökare från mötesplatserna Vänkretsen och Nydala.

– Deltagarna kommer och går. Många vågar inte bygga till en början för att de tror att det är svårt. Men resultatet spelar ingen roll, det handlar om att slappna av och fokusera på annat än sitt mående en stund.

Alla deltar utifrån sina olika förutsättningar och Patrik bygger gärna tillsammans med nybörjare som vill ha stöd.

Vad ger modellbyggandet dig?
– Det ger mig en stunds lugn och ro. Jag går in i en bubbla, det som skaver i huvudet försvinner en stund. Det roligaste är själva byggandet, inte resultatet. Och så blir man så himla nöjd ibland.

Patrik Carlsson kom själv i kontakt med Mötesplats Vänkretsen efter en tids psykisk sjukdom. En kille som var inlagd på sjukhuset samtidigt som Patrik tipsade om Vänkretsen, och han bestämde sig för att ge det en chans:

– När jag kom hit kände jag att det var exakt vad jag sökte, jag fick så mycket energi. Det har varit enormt viktigt för mig i mitt tillfrisknande. Är man här en timme om dagen så mår man jättebra sedan, då har man fått den där dosen av socialt umgänge som är jätteviktig.

Modellbyggarcirkeln
Modellbyggarcirkeln träffas fredagar kl. 13–15 på Mötesplats Vänkretsen, Rundelsgatan 14. Ingen anmälan krävs, det är bara att dyka upp. Om du vill veta mer om cirkeln kan du kontakta Patrik Carlsson på modellbygge@ownit.nu.

Följ modellbyggarna på instagram.com/modellbyggarcirkel.

sv
sv