Rörelse för hälsa

Till tonerna av Helens Sjöholms ”Aldrig ska jag sluta älska dig” kör Café Plugghästen igång sitt träningspass. Gänget värmer upp olika kroppsdelar samtidigt som någon får feeling och sjunger med. Sedan drar ”Sımarık” av Tarkan igång och tempot ökar – höfter svänger och händer virvlar.

– Vill man dansa så gör man det! hojtar Christina Dahl, fysioterapeut och rörelseinspiratör på funktionsstödsförvaltningen.

Efter en knapp halvtimme och sex olika låtar är passet slut, svettiga pannor torkas och gänget pustar ut.

Café Plugghästen, en daglig verksamhet på Kvarnby folkhögskola, är inget stillasittande gäng precis. De lyfter vikter, odlar, promenerar och gympar framför Youtube när de inte lagar mat. För att få ännu mer motivation i träningen tog de hjälp av Christina Dahl, som arbetar förvaltningsövergripande med att främja fysisk aktivitet och stöttar verksamheter att få in mer rörelse i vardagen.

Idag har de premiärkört träningspasset som de tillsammans tagit fram – deltagarna i Café Plugghästen har bestämt låtar och Christina Dahl har satt ihop rörelser. En av deltagarna är Maria Walle, som valt The Winner Takes It All av ABBA.

– Jag gillar att röra på mig. Jag gympar i Johanneslust på Friskis & Svettis en gång i veckan och styrketränar i Limhamn en gång i veckan. Jag promenerar så gott som varje dag, morgon eller kväll, minst en halvtimme. Jag mår mycket bättre då.

Har du tips till andra som vill träna på hur man kommer igång?
Man måste vilja och ha lust. Försök kontakta Friskis & Svettis eller be om hjälp. Det är inte alltid så lätt att komma igång men jag rekommenderar det, man blir piggare och gladare.

Christina Dahl tycket att Café Plugghästen är ett strålande exempel på hur träning och tänk kring hälsa kan inkluderas i jobbet.

– Mycket av ohälsan hos personer med funktionsnedsättning är kopplad till levnadsvanor, inte till funktionsnedsättningen. De har samma behov som alla och kanske bara behöver särskilda insatser för att tillgodogöra sig dem, vilket inte görs i den utsträckning som skulle behövas. Mycket av ohälsan skulle kunna förebyggas, levnadsvanor går att förändra.

Café Plugghästen ligger naturskönt med goda förutsättningar för promenader, här finns en trädgård och en rejäl lokal att träna i. Så ser det inte ut för alla förvaltningens verksamheter, en del ligger i ganska trånga lokaler mitt i stan där det kan vara en utmaning att inte bli stillasittande.

– Tänk om vi hade haft en lokal där man kunde göra olika aktiviteter som alla våra verksamheter kunde nyttja istället för att de ska köpa egen utrustning. Det hade varit toppen! Det kunde vara som en fritidsgård som också hade öppet på helger. Det finns ju idrottsföreningar, men alla kanske inte vill syssla med idrott utan röra sig på andra sätt.

Rörelse för hälsa-loppet

Christina Dahl är med och arrangerar utedagen på Hälsoveckan, onsdag den 18 2023 maj på Öresunds Funkis. Dagen bjuder bland annat på musik, dans och mingel. Dessutom blir det motionslopp, där alla som deltar vinner medalj. Hur man tar sig fram eller hur lång tid det tar spelar ingen roll.

– Vi körde loppet för första gången i september förra året och det blev så himla bra! En verksamhet berättade häromdagen att de fortfarande har på sig medaljerna. Det gör något med självbilden att känna att ”jag är en sån som springer lopp”.

sv
sv