Rörelse sprider glädje på Högamöllegatan

Att för mycket stillasittande är skadligt för hälsan råder det inga tvivel om. Vardagsmotion är viktigt för alla människor och bidrar till en ökad livskvalitet. Med det i åtanke startade LSS-boendet på Högamöllegatan upp sittgympa under 2021.

Under sommaren 2021 funderade en av de anställda på Högamöllegatans LSS-boende på hur de skulle kunna få de boende att röra sig mer och samtidigt ha roligt. Med inspiration från Friskis & Svettis utvecklades det till den sittgympa som i dag anordnas på boendet flera gånger i veckan. Britt-Louise Sjögren är en av de mest flitigt återkommande deltagarna på sittgympan och hon känner verkligen att det har varit något positivt.

– Det är jätteroligt att vara med på sittgympan. Jag har varit med ända från början och försöker vara med på så många pass som möjligt. Jag kan till och med många av texterna i låtarna som brukar spelas under tiden, berättar hon.

För att variera träningarna använder deltagarna ibland en ballong som redskap, andra gånger tittar de på Youtube-klipp från Friskis & Svettis.

– Det blir roligare att vara med om vi inte gör exakt likadant varje gång. Jag tror att det bidrar till att öka viljan att delta, säger Thea D Este Mattsson, stödassistent på boendet.

Att de boende uppskattar sittgympan går inte att ta miste på när man besöker Högamöllegatan. Skratten är återkommande och stämningen mellan dem och personalen är hjärtlig. En vanlig dag brukar det vara mellan två och fyra deltagare på sittgympan och den leds av två anställda.

– Det är alltid roligt att vara med. Ibland blir man trött efteråt, men det är bra att vi får röra på oss och samtidigt ha kul tillsammans, säger Göran Mårtensson, en av de boende på Högamöllegatan.

sv
sv