Malmö stad

Vegansk smörgåstårta

I det här receptet lyxar Backa kök daglig verksamhet till det rejält! Smörgåstårtan är en klassiker och de har passat på att modernisera och gjort tårtan helt vegansk.

Smörgåstårtan har ett lager med vegansk skagenröra och ett med grönärtsröra. När det kommer till dekoreringen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Brödet till denna tårta är formfranska. Det är betydligt billigare än om man använder landgångsbröd som dessutom kan vara lite svårt att få tag på. Till en bit beräknar vi tre skivor bröd, skär gärna av kanterna.

Ingredienser

Skagenröra (4 portioner)

  • 200 gram fast naturell tofu – skär tofun i små tärningar
  • 1 finhackad rödlök
  • ½ finhackad fänkål
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 2 dl vegansk crème fraiche
  • 1 dl hackad dill
  • 5 msk tångkaviar
  • 2 msk pressad citron
  • Salt och peppar

Blanda allt i en skål och låt den gärna dra i kylen några timmar.

Grönärtsröra (1 portion)

  • 290 gram gröna frysta ärtor (koka snabbt upp ärtorna så att de tinar och sila sedan av vattnet)
  • 30 gram olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Mixa allt till en slät röra med matberedare eller stavmixer. Tillsätt eventuellt mer olivolja för krämigare konsistens. Låt röran stå i kylen någon timme.

Topping att breda över och på sidorna av tårtan

  • 2 dl vegansk crème fraiche
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl tångkaviar

Blanda ingredienserna i en skål.

Gör så här

När du beräknat och omvandlat receptet utifrån hur många bitar du vill göra och gjort rörorna är det dags att börja montera din tårta.

  1. Använd en bricka eller ett fat som får plats i kylskåpet. Lägg ut det första lagret med bröd. Bred ett rejält lager med ärtröran.
  2. Lägg sedan på nästa lager med bröd. På detta lager breder du skagenröran.
  3. Lägg på ett nytt lager bröd och bred toppingen över tårtan och på sidorna.

Sätt några tandpetare på tårtan innan du sätter på plastfolie, så att plasten inte ligger direkt på tårtan. Ställ in tårtan i kylen över natten så den får gotta till sig, den blir alltid godare dagen efter. Innan servering är det dags att dekorera tårtan och här är det bara fantasin som sätter gränserna. Smaklig måltid!

Text och foto: Backa kök daglig verksamhet.

sv