$left
$middle

Svetsteknik

Är du kreativ och tycker att det verkar kul att svetsa? Då kan inriktningen svetsteknik på Industritekniska programmet vara något för dig.

Om inriktningen

På industritekniska programmet med inriktning svetsteknik får du en bred kunskap om hur man använder och hanterar olika svetstekniker och plåtbearbetning med tillhörande arbetsmoment. På inriktningen svetsteknik kommer du lära dig att svetsa med kälfog och stumfog samt rörsvetsning i olika metoder. En annan viktig del som du lär på inriktningen svetsteknik är datorprogrammen CAD och CAM som används för att jobba med stansmaskiner, skärmaskiner och svetsrobotar.

Under utbildningen går du som lärling ute på en APL-plats, vilket ger dig en stor chans till arbete efter studenten om du visar framfötterna ute på industrierna. Du är ute på en APL-plats 3 dagar i veckan, där får du möjligheten att utveckla dina kunskaper inom svetsteknik och dess olika arbetsmoment. Vi varvar teori och praktiskt arbete, teorin får du till största del i skolan och de praktiska delarna arbetar du med ute på APL-platsen.

Yrket ställer krav på dig att vara teknisk och praktiskt lagd, vilket du tränas i under hela din utbildning. Genom APL, uppgifter och teori kopplade till branschen skapar du dig en god uppfattning om hur arbetslivet fungerar.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som svetsare på många olika yrken där svetsningen är efterfrågad. Det kan även leda till arbete som godkänd, internationell svetsare.

Ett urval av de kurser du läser är:

Produktutveckling 1, sammanfogningsteknik, materialkunskap, robotteknik, rörsvets 1 samt stumsvets 1-2.

Praktik

APL-platsen förläggs ute på ett industriförtag.

Kontaktinformation och länkar

sv