$left
$middle

Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att arbeta med att hjälpa andra människor? Är du intresserad av att jobba inom äldrevården, psykiatrin eller med personer som har funktionsnedsättningar?

Då är vård- och omsorgsprogrammet något för dig!

Om utbildningen

På vård- och omsorgsprogrammet får du som elev utveckla dina kunskaper bland annat inom hälsa och ohälsa, fakta om människokroppens anatomi och fysiologi och de vanligaste sjukdomarna vi kan drabbas av. I programmet ingår även omvårdnad, psykologi, psykiatri och hälsoförebyggande arbete.

Vård- och omsorgsprogrammet ställer krav på elevens personliga framträdande på de APL-platser de kommer att vara på. All vård och omsorg bygger på respekt för andra människor.

Ett urval av de kurser man läser är: medicin, människan, psykiatri, psykologi, specialpedagogik och vård- och omsorgsarbete.

Detta läser du

Efter gymnasiet

Efter avslutade studier och med godkänd yrkesexamen kan du direkt efter gymnasiet arbeta som undersköterska. Du kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler, hemsjukvård/boende eller inom socialtjänsten på särskilda boenden, daglig verksamhet eller som personlig assistent.

Det finns även möjlighet att studera vidare på högskola exempelvis till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, sjukgymnast med mera.