Publicerad 2018-04-23 11:39

Senast uppdaterad 2018-04-23 11:49

Valborg och alkohol – pratar ni om det hemma?

valborg

Många ungdomar vill fira valborg utomhus med sina kompisar. Det kan förstås vara jättehärligt, men ofta finns alkohol och narkotika med i firandet. Har du som förälder koll på hur du ska hantera det?

När unga personer har använt droger eller alkohol är risken för att bli utsatt för rån, våldsbrott, sexualbrott och olyckor betydligt större. Idag är det tyvärr ganska enkelt för ungdomar att komma över alkohol och narkotika och därför är det extra viktigt att du som förälder tar ett stort ansvar. Men vet du vad du ska säga?

Du är viktigast

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och din uppgift är att visa var gränserna går. Din attityd och ditt förhållningssätt till alkohol och droger påverkar barnet väldigt mycket. Vissa föräldrar bjuder på alkohol hemma för att avdramatisera och minska spänningen, men faktum är att det signalerar att det är okej att dricka. Forskning visar att ungdomar som får alkohol hemma oftare dricker sig berusade. Men det betyder inte att du inte ska prata om det. Tvärtom – att våga prata om alkohol med tonåringar är jätteviktigt! En bra början kan vara att berätta om dina egna erfarenheter. Då är det större chans att det blir ett öppet och ärligt samtal och att barnet känner sig trygg att berätta saker för dig. Förklara också varför du är orolig och att det handlar om kärlek och att du bryr dig.

Håll kontakt under kvällen

Följ gärna ditt barn till den plats där valborgsfirandet ska vara och om du har möjlighet, möt upp efteråt. Att hålla kontakt under kvällen är också ett sätt att ha lite koll på hur ditt barn har det.

Var firas valborg?

Firandet sker på olika platser i Malmö, framförallt längst stränderna Ribersborg och Sib­barp. Men många väljer också att åka till Stadsparken i Lund. De senaste åren har flera ungdomar farit illa under valborg, ofta till följd av berusning.

Hur hjälper Malmö stad till?

Valborg är en så kallad riskhelg. Det kallas de tillfällen då många ungdomar rör sig utomhus och risken för fylla är stor. Vid riskhelger sammankallar Malmö stad och polisen en särskild grupp som är ute och pratar med ungdomar. Har du information om var en fest eller firande i offentlig miljö ska hållas? Då får du gärna berätta det för Socialarbetare för ungdomar (070-600 35 36) eller polisen (114 14). På så sätt är du med i vårt förebyggande arbete så att ditt barn ska få det så tryggt och säkert som möjligt.

Unga och riskhelger - information, stöd och hjälp om något har hänt eller du vill veta mer.