Publicerad 2018-05-08 11:28

Senast uppdaterad 2018-05-08 14:24

Du kan göra skillnad för ett barn

Det är viktigt att hitta rätt familj till rätt barn, därför söker vi ständigt nya familjer. Det ett barn behöver är någon som tröstar när det skrapat upp knäna, förklarar ett mattetal, ger kramar och uppmuntrar.  

familjehem

Vad är ett familjehem?

- Barn är olika varandra precis som vuxna och därför behöver vi hitta rätt vuxen eller vuxna till rätt barn och då krävs ett större urval bland familjer. Så fort ett barn har hittat sin familj blir den familjen upptagen och därför behövs det ständigt nya familjer. Barnen är i alla åldrar och har olika erfarenheter som innebär att de behöver olika stöd i livet berättar Ann-Christin Rosenlund Metodutvecklare och samordnare för familjehemsvård.

Från början kallades det för fosterhem men har utvecklats allt eftersom samhället har förändrats. Det finns olika typer av familjehem, jourhem för kortare placeringar och vanliga familjehem där barnet placeras stadigvarande. Familjehem innebär en möjlighet för barn som inte kan bo med sina föräldrar att få ett hem. Alla barn behöver ha ett hem att ta hem kamrater till, få hjälp med läxorna, ha fredagsmys med, berätta när någon varit orättvis och få tröst eller berätta om en framgång. Barn behöver få ha det som alla andra.

Även om ett barn bara är en kortare tid hos en familj så blir det en del i barnets uppväxt som aldrig kan suddas ut. Barn som behöver ett nytt hem kan känna sig svikna av vuxna, i ett familjehem få de en chans att få nya trygga relationer att utvecklas i. En vuxen som ser deras möjligheter och bekräftar deras förmågor, stärker självkänslan och bidrar till god utveckling. Barn som upplever att de betyder något för någon tar bättre hand om sig själv och klarar sig bättre i livet.

- Jag hoppas denna familjen är på riktigt och min för alltid. Kommentar från 9 årig flicka.

Vem kan bli familjehem?

Det behövs engagerade vuxna som vill dela sin värld med ett barn. Men även kärlek, tålamod och tid, en familj kan vara en ensamstående vuxen, mammor, pappor i alla möjliga konstellationer, det kan vara en familj i stan eller en familj på landet. Barn i familjehem är som alla andra barn men kanske med lite extra bagage vilket gör att de har ett ännu större behov av en trygg vuxen.

Hur går det till att bli familjehem

Ta ställning till om du vill engagera dig för ett barn. Utgå från din situation, har du tid för barn? Vad är anledningen till att du vill ha ett barn? Anmäl ditt intresse på malmo.se/familjehem. Du och din familj blir utredda av socialtjänsten och du får berätta vad som passar er familj. Att bli familjehem är något du gör tillsammans med socialtjänsten och du får alltid stöd. Malmö stad anordnar utbildning och handleder dig under hela tiden som du är familjehem. Det är viktigt att alla inom familjen är med på att bli familjehem så det blir en så bra och positiv upplevelse som möjligt både för dig och barnet.