Publicerad 2018-05-30 07:44

Senast uppdaterad 2018-05-31 10:13

Skolavslutning – fest, frihet och tyvärr vissa risker

valborg

Snart är det sommarlov! För många ungdomar är skolavslutningen en efterlängtad kväll med kompisar och fest. Det kan såklart vara hur härligt som helst, men som alltid vid högtider finns det en risk att festandet går lite över styr. Särskilt om alkohol är inblandat. Här får du tips om hur du kan hantera den knepiga situationen runt tonåringar och alkohol.

Idag är det ganska enkelt för ungdomar att komma över alkohol och narkotika och riskerna för att bli utsatt för våld, olyckor och sexualbrott är betydligt större under berusning. Det har flera gånger hänt att ungdomar farit illa under skolavslutningsfirandet i Malmö. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, så finns det mycket du kan göra. 

Varför dricker ungdomar? 

Alla tonåringar är olika och det finns tusen skäl till varför man dricker sig berusad. Men några anledningar är vanligare än andra. Bland annat är det många som dricker alkohol för att komma med i gemenskapen, bli en i gänget. Man tror helt enkelt att det förväntas av en och är rädd för att hamna utanför. Det kan också handla om att det känns lite vuxen att göra det. Som alla vet är tonåren en tid när man varken är barn eller vuxen, men gärna sneglar mot vuxenlivet och lockas av att testa på det. Ett annat vanligt skäl till att ungdomar dricker är för att bli modiga, särskilt i sociala situationer och med nya människor. Alkohol kan upplevas som ett hjälpmedel i att våga ta kontakt med andra. 

Du är viktigast 

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och din uppgift är att visa var gränserna går. Din attityd till alkohol och droger påverkar barnet. Vissa föräldrar bjuder på alkohol hemma för att avdramatisera, men faktum är att det signalerar att det är okej att dricka. Forskning visar att ungdomar som får alkohol hemma oftare dricker sig berusade. Och kom ihåg att det faktiskt också är straffbart att köpa eller ge alkohol till ungdomar under 20 år. Men det betyder inte att du inte ska prata om det. Tvärtom – att våga prata om alkohol med tonåringar är jätteviktigt! En bra början kan vara att berätta om dina egna erfarenheter och att du minns hur det var när du själv var ung. Då är det större chans att det blir ett öppet och ärligt samtal och att tonåringen känner sig trygg att berätta saker för dig. Förklara också varför du är orolig, att det handlar om kärlek och att du bryr dig. 

Håll kontakt under kvällen 

Följ gärna ditt barn till firandet och möt upp efteråt. Att hålla kontakt under kvällen är också ett sätt att ha lite koll på hur ditt barn har det. 

Hur hjälper Malmö stad till? 

Skolavslutningsfirande är ett tillfälle då många ungdomar rör sig utomhus och risken för fylla är stor. Vid sådana tillfällen sammankallar Malmö stad och polisen en särskild grupp som är ute och pratar med ungdomar. Har du information om var en fest eller firande i offentlig miljö ska hållas? Då får du gärna berätta det för Socialarbetare för ungdomar (070-600 35 36) eller polisen (114 14). På så sätt är du med i vårt förebyggande arbete så att ditt barn ska få det så tryggt och säkert som möjligt.

Unga och riskhelger - information, stöd och hjälp om något har hänt eller du vill veta mer.