Publicerad 2018-08-21 13:57

Senast uppdaterad 2018-08-23 16:23

Skolstart, insparkar och förstagångsfyllor

riskhelg_skolstart

Många vuxna tycker att alkohol och fest hänger ihop. Det gör de flesta ungdomar också. För många som börjar gymnasiet i höst kan insparksfester och nollningar vara första gången de testar alkohol. Här får du tips på hur du kan hantera den lite knepiga situationen kring alkohol, droger och tonåringar.

Att börja gymnasiet är ett stapplande steg in i vuxenvärlden – på många sätt. För vissa är det början på en härlig frigörelse, för andra kan det kännas lite läskigt med nya miljöer, nya bekantskaper och ökade krav. På samma sätt kan det vara med de festligheter som ofta kommer i samband med gymnasiestarten. Kul för vissa, jobbigt för andra. Och ofta är det här som alkoholen kommer in i tonåringens liv för första gången. Insparkar, nollningar och fester arrangeras ofta av äldre elever, utan att skolan är involverad. Det kan vara fester i parker under dagen eller på nattklubb senare på kvällen. På de här festerna finns det oftast mycket alkohol. Och tyvärr även narkotika.

Varför berusar sig ungdomar?

Alla tonåringar är olika och det finns tusen skäl till varför man dricker sig berusad eller använder droger. Men några anledningar är vanligare än andra. Många gör det för att bli en i gänget – man tror helt enkelt att det förväntas och är rädd för att hamna utanför. När det kommer till alkohol kan det också handla om att det känns lite vuxet att göra det. Ett annat vanligt skäl till att ungdomar använder alkohol och droger är för att bli lite modigare, särskilt i sociala situationer och med nya människor.

Du är viktigast

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och din uppgift är att visa var gränserna går. Din attityd till alkohol och droger påverkar tonåringen. Vissa föräldrar bjuder på alkohol hemma för att avdramatisera, men faktum är att det signalerar att det är okej att dricka. Forskning visar att ungdomar som får alkohol hemma oftare dricker sig berusade. Och kom ihåg att det faktiskt också är straffbart att köpa eller ge alkohol till ungdomar under 20 år. Men det betyder inte att du inte ska prata om det. Tvärtom – att våga prata om alkohol med tonåringar är jätteviktigt! En bra början kan vara att berätta om dina egna erfarenheter och att du minns hur det var när du själv var ung. Då är det större chans att det blir ett öppet och ärligt samtal och att tonåringen känner sig trygg att berätta saker för dig. Förklara också varför du är orolig, att det handlar om kärlek och att du bryr dig.

Håll kontakt

Följ gärna din tonåring till firandet och möt upp efteråt. Att hålla kontakt under kvällen är också ett sätt att ha lite koll på hur tonåringen har det.

Sätt dit langarna!

Även om vi kanske inte vill inse det, så är det är enkelt för ungdomar att komma över alkohol och narkotika. Många har ett nummer till en langare. Om du ser någon langa alkohol eller narkotika till ungdomar ska du ringa polisen.

Hur hjälper Malmö stad till?

Har du information om var en fest eller firande i offentlig miljö ska hållas? Då får du gärna berätta det för Socialarbetare för ungdomar (070-600 35 36) eller polisen (114 14). På så sätt är du med i vårt förebyggande arbete så att ditt barn ska få det så tryggt och säkert som möjligt.

Unga och riskhelger - information, stöd och hjälp om något har hänt eller du vill veta mer.