Go for it! Här finns trygghet och arbetsförhållanden som jag aldrig upplevt innan
Tobias Andersson är kock och koordinator på Munkhätteskolan. Totalt är det cirka 224 kockar och 138 restaurangbiträden på skolrestauranger som lagar mat till Malmös härliga barn och ungdomar.
Vad gör du på ditt jobb?
Mitt jobb som kock är att se till att vår dagliga lunchservering fungerar. Precis som på en lunchrestaurang är eleverna våra gäster. På Munkhätteskolan har vi cirka 650 elever som äter hos oss. Sen tillkommer det även lärare som äter pedagogiskt, alltså tillsammans med eleverna. Maten är en stor del i att orka med vardagen och sina studier. Hos oss strävar vi därför mot att alla elever ska ha en bra skolmåltid.
Hur ser menyn ut?
Varje dag finns det minst två alternativa rätter. Ibland finns det även en tredje om vi har fått mat över från någon dag. Då slår vi våra kloka huvuden ihop och förädlar fram något nytt. Vi strävar efter en nollvision av matsvinn. Vi har en salladsbuffé med mycket färg, smaker och nyttigheter, som nog passar mer än väl för att fylla magen. Vi kör temadagar och har ”prova på-veckor”. Vi dekorerar och pyntar inför högtider som Nobellunchen och julbordet. Vi serverar även frukost och mellanmål. Och vi bakar bröd så ofta vi kan. Jag har precis lärt mig den ädla konsten surdegsbakning.
Har du något annat ansvar?
Jag har ett utökat ansvar för att se till att kollegorna i restaurangen ger god service. Jag återrapporterar till vår sektionschef och fungerar som en brygga mellan restaurangen och skolan.
Vilken utbildning och bakgrund har du?
Jag är född kreatör och mat kom in i mitt liv tidigt. Jag gick hotell- och restaurangprogrammet, men det var svårt att få jobb. Som 19-åring började jag därför i köket på ett äldreboende, där alla kollegor var över 45 år. Det var två tuffa år, men nu i efterhand även de mest givande åren i mitt liv. Där fick jag lära mig husmansgrunden. Då tyckte jag inte det var lika skoj, men jag kan tacka dem för den kunskap jag har fått och kan dela med mig av.
Hur fortsatte karriären?
Efter det svängde jag helt och utbildade mig till internationell bar- och restaurangchef. Det var en helt ny upplevelse. Jag har jobbat i disken, som barbackup med att fylla upp is, som kallskänka, grillkock, bartender, eventansvarig, hovmästare – ja, you name it. Det var en underbar värld, som har lärt mig mycket om samarbete, olikheter som blir likheter och framför allt respekt för kollegor, maten och mina gäster. Nu har jag bara bytt ut gästerna mot yngre människor, som ofta beter sig bättre än gästerna på krogen och ger en helt annan uppskattning än kvällsgäster. Kontrasterna är väldigt häftiga!
Varför valde du att jobba i Malmö stad?
Här finns arbetsförhållanden och trygghet som jag aldrig upplevt innan. Att jobba helger och kvällar, med oregelbundna tider och oftast dåliga anställningsvillkor, är skoj ett tag. Men jag behövde göra något som gav mig mål och frihet under ansvar. Jag har fortfarande pulsen med mig, vilket jag bara ser som en fördel. Och när jag började fick jag en chock när jag såg hur bra skolmaten är i jämförelse med hur det var ”på min tid”!
Vilka utvecklingsmöjligheter finns det för dig i Malmö stad?
Jag utvecklas varje dag och utmanas av mina chefer för att hela tiden få chans att växa. Här kan du påverka mycket om du vill. Jag är med i vår menygrupp, där vi bestämmer menyn för skolrestauranger. Vi har en grym ledningsgrupp som hjälper oss om en råvara inte håller den kvalitet vi önskar, eller om jag behöver stöd med specialkost och allergier.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det låter lite klyschigt, men när man går ut till minstingarna, ser dem äta och de kramar om en och tackar artigt för maten, det är då man vet att man kommit rätt. Och att vända trenden på min skola med ökad närvaro i matsalen av eleverna – det värmer lite extra.
Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Malmö stad?
Go for it! Vi på serviceförvaltningen är ett glatt gäng i olika åldrar, med olika erfarenhet och en härligt mångkulturell arbetsplats. Här har jag lärt mig samarbete. En kollega har lärt mig hur jag göra hummus och tabbouleh som en mästare, medan en annan har visat hur man bäst tar hand om grönsaker med inläggningar. Jag lär mig fantastiskt mycket av möten med elever, samarbete med skolan och har frihet att vara kreativ. Det är en arbetsplats för framtiden. Malmö växer, jag växer och det kommer du också att göra!