Tips för en kemikaliesmart garderob

Över 20 000 olika kemikalier används idag inom textil- och modebranschen. Det är cirka 30 procent av alla kemikalier som används i hela världen! Många av dessa kemikalier innehåller ämnen som är skadliga för människors hälsa och miljön, såsom azofärgämnen, lösningsmedel och flamskyddsmedel. Resan till en kemikaliesmart garderob börjar redan i butiken genom att fråga om kläderna innehåller skadliga ämnen.

Välj kläder och skor som är gjorda av naturliga material istället för syntetiska. Men var uppmärksam på läder: när läder garvas och färgas används ofta skadliga ämnen.

Välj kläder och textilier som är miljömärkta med EU Ecolabel, Svanen, Bra Miljöval. De garanterar minimal påverkan på miljön i alla steg i klädernas livscykel. Andra pålitliga miljömärkningar, som till exempel GOTS och Oeko-Tex hjälper dig också att välja säkra kläder.

Undvik kläder och skor som luktar starkt av kemikalier. Leta efter märkningar som PFC-fri, PFAS-fri, fri från högflourerade ämnen eller fri från flourkarboner, framförallt på ytter- och friluftskläder. Flourerade ämnen används för att göra material vatten- och smutsavvisande och är vanligt i impregneringsprodukter för bland annat ytterkläder. Ämnena är skadliga för både miljön och vår hälsa och kan ge skador på vårt hormonsystem.

Välj sportkläder utan biocider och silver. Biocider är ämnen som dödar bakterier och andra mikroorganismer och de kan vara skadliga för vår hälsa och bidra till antibiotikaresistens. Nanosilver kan ansamlas i våra kroppar. Undvik därför kläder som är märkta med till exempel antibakteriell, luktfri, anti odör.

Undvik skodeodoranter. De kan innehålla onödiga biocider och konstgjorda doftämnen. Bakpulver eller bikarbonat fungerar lika bra för att ta bort dålig lukt från skorna. Häll det i skorna och låt verka över natten, borsta ur och dina skor luktar som nya igen.

Om möjligt välj kläder av exempelvis bomull istället för syntetiska plastfiber som polyamid, polyester, akryl etc. Kläder som är gjorda av plastfiber som polyamid, polyester, akryl etc. kan släppa ifrån sig mikroplast när de tvättas.

Välj kläder utan plasttryck. De tryckta plastmotiven kan innehålla skadliga ämnen, som olika mjukgörare, PVC eller polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

Istället för att köpa nya kläder, besök second-hand butiker eller klädbytardagar. Vanligtvis har begagnade kläder redan tvättats så många gånger att de skadliga ämnena inte längre finns kvar.

Vad sägs om återbruk? Skapa nya favoriter av gamla kläder eller låt en skräddare laga trasiga kläder. 

Fråga i butiken om kläderna innehåller skadliga ämnen. De måste svara inom 45 dagar.  

Tvätta miljövänligt. Tvätta endast när du har en full maskin och använd miljömärkt tvättmedel. För normalt smutsig tvätt räcker det att tvätta i 30°C. Undvik sköljmedel, de kan innehålla doft- och färgämnen som kan orsaka allergi.

Tvätta nya kläderna innan användning för att få bort kemikalier som kan finnas kvar från produktionen eller som tillkommit under transport.

Köp inte billiga smycken. De kan ibland innehålla ämnen som orsakar allergi som till exempel nickel eller bly som kan orsaka neurologiska skador hos foster och små barn.

Länktips

sv