Tips för ett kemikaliesmart badrum

Dumt nog innehåller många produkter som ska hjälpa oss bli fräschare riktigt ofräscha ämnen. Till exempel kan produkterna innehålla hormonstörande ämnen, ämnen som ger kontaktallergi eller ämnen som naturen inte kan bryta ner och som därför ansamlas i miljön.

Rensa badrumsskåpet. Badrumsprodukter har bäst före-datum precis som mat. På förpackningen finns en bild av en burk och hur länge produkten håller när den är öppnad. Till exempel kan solkräm sluta fungera som den ska efter bäst före-datumet är passerat. Produkter kan också orsaka kontaktallergier när ämnena börjar oxidera. Nagellack, hårfärg, sprayburkar och parfym ska sorteras som farligt avfall.

Spana efter märkningar. Miljömärkningarna gör jobbet åt dig. De kollar att produkterna uppfyller tuffa krav på hälsa och miljö, innan de godkänns. Bra Miljöval eller Svanen är exempel på bra miljömärkningar.

Gör eget. Här hittar du recept på torrschampo, bodybutter, body scrub, deodorant och läppbalsam! Blir schysst för både hälsan och miljön.

Använd parfymfritt. Vi har vant oss vid att det mesta doftar men många doftämnen är allergiframkallande. Det behöver du tänka på även om du inte är allergisk just nu. Rätt som det är kan du plötsligt börja reagera på ett ämne, ofta en doft. När du väljer miljömärkt är parfymen extra granskad och barnprodukter är parfymfria.

Behåll din hårfärg. Experterna avråder från att färga håret om man är gravid eller under 16 år. Ofta är färgpigmenten starkt allergiframkallande. Blekta slingor är lite bättre men undvik att få blekmedel på huden.

Duschdraperiet. Välj bort duschdraperi av PVC. Välj istället ett av nylon eller polyester men försäkra dig om att det inte är impregnerat med perfluorerade ämnen.

Luftfräschare. Undvik alla typer av sprayer och dosor. Det är onödiga kemikalier som vi tillsätter inomhusluften. Doftämnen från de modeller som används inne i toalettstolar hamnar dessutom rakt ut i reningsverken.

Länktips

sv