Tips för ett kemikaliesmart städskåp

Gå igenom och rensa bland dina rengöringsmedel. Såpa och diskmedel räcker långt. Lämna det du inte använder som farligt avfall.

Förvara dina rengöringsmedel klokt. Förvara rengöringsmedel oåtkomligt för barn. Förvara dem alltid i sin ursprungsförpackning och se till att etiketten är läsbar.

Sortera förpackningar och rester rätt. Läs på förpackningen hur den ska sorteras. Finns det rester kvar ska du lämna det som farligt avfall. Häll aldrig ut det i avloppet.

Undvik allergiframkallande ämnen. Välj miljömärkta och parfymfria rengöringsmedel, tvättmedel och diskmedel. Exempel på miljömärkningar är Svanen och Bra miljöval.

Städa med mikrofibertrasa. Innan du rengör ytor med rengöringsmedel kan du testa med enbart en mikrofibertrasa. Tänk på att tvätta mikrofibertrasor utan sköljmedel i en tvättpåse som stoppar utsläpp av mikroplaster.

Sluta använda klorin. Klorin eller andra produkter som innehåller hypoklorit är miljöfarliga. Använd istället miljömärkt bleksalt vid blekning och ättika eller citronsyra för att få bort kalk.

Använd kulörtvättmedel. Tvättmedel för vit tvätt innehåller blekmedel. Använd i stället tvättmedel för kulörtvätt. Tänk på att alltid dosera rätt.

Slopa sköljmedel. Sköljmedel innehåller miljöfarliga ämnen. Använd istället hushållsättika för samma effekt.

Det här kan du tänka på när du
städar och tvättar

Vädra ofta. God ventilation håller luften renare och får bort de ämnen som kommer ut i luften när exempelvis när din dator används och blir varm.

Dammsug golvet först. Kemikalier samlas i damm. När du dammsuger före våttorkning hamnar eventuella farliga kemikalier i dammsugarpåsen och inte i avloppet och vidare ut till havet.

Tvätta alltid nya textilier före användning. När textil tillverkas används ofta stora mängder kemikalier. Tvätta ny textil innan användning för att undvika överskottskemikalierna direkt på kroppen.

Tvätta bilen i en automattvätt eller en ”Gör-det-själv-hall”. Där tas det smutsiga vattnet från tvätten hand om och renas. På garageuppfarten eller gatan åker tvättvattnet ner i gatubrunnarna och ofta rakt ut i närmsta vattendrag vilket inte är bra.

Länktips

sv