Tips för kemikaliesmarta second hand-inköp

Den som vill handla hållbart gör bäst i att styra stegen mot secondhand-butikerna, men även där gäller det att se upp för miljöfällor. Återbruk är en viktig pusselbit i omställningen, dock finns även här produkter som helst inte ska cirkuleras vidare. Vissa äldre produkter kan innehålla skadliga kemikalier och dem är det viktigt att plocka bort.

Särskilt stor risk finns bland vissa leksaker, husgeråd, elektronik, kläder och möbler. Särskilt försiktig ska man vara när man handlar leksaker eller kläder till barn eftersom barn är särskilt känsliga för exponering av kemikalier.

Särskilt stor risk finns bland vissa leksaker, husgeråd, elektronik, kläder och möbler. Särskilt försiktig ska man vara när man handlar leksaker eller kläder till barn eftersom barn är särskilt känsliga för exponering av kemikalier.

Leksaker kan innehålla flamskyddsmedel, ftalater och skadliga metaller. Köp därför inte:

– Mjuka, böjliga plastleksaker som tillverkats före år 2013.
– Plastleksaker som luktar, klibbar eller känns feta.
– Äldre gosedjur som är stoppade med skumgummi eller märkta som flamskyddade.
– Elektriska leksaker som är tillverkade före år 2006.
– Nyare elektriska leksaker som har börjat gå sönder.
– Äldre träleksaker med flagnande färg.
– Regnkläder tillverkade i PVC.

Även vissa möbler rekommenderas inte för second hand-marknaden. Stoppade möbler som är tillverkade mellan 1960- och 1990-talet ska man vara försiktig med för då användes numer förbjudna, hälsofarliga flamskyddsmedel.

Gammal elektronik kan man köpa, trots att det finns risk att de innehåller bly. Undvik dock att skruva isär gamla apparater, eftersom det ökar risken att exponeras för eventuellt skadliga ämnen.

Man kan tänka på att vara lite försiktig med hur man använder olika produkter som man köpt begagnade. Man ska exempelvis inte servera mat på prydnadsporslin, för det är inte gjort för det. Glasyren kan innehålla skadliga metaller som bly. Detta ät viktigt att tänka på om du ger bort något som är köpt secondhand. Informera hur det är tänkt att användas.


Non-stick-stekpannor är däremot helt okej att handla secondhand så länge de är hela. Beläggningen innehåller PFAS, men det är ändå bättre att använda dem tills de är uttjänta än att slänga dem i och med att den största miljöbelastningen sker i produktionen.

Det läcker inte ut nämnvärda mängder PFAS från stekpannan vid användningen, så länge den inte är skadad.

Länktips

sv