Nätverkstekniker

Som nätverkstekniker har du ett ansvarsfullt arbete. Du bör kunna arbeta självständigt och i grupp samt tycka om att möta människor. För att lyckas i din roll är det viktigt att du har ett intresse för teknik och data

Utbildningens innehåll

Som nätverkstekniker arbetar du med den tekniska infrastrukturen på ett företag och inom en organisation.

Ett företags kommunikation är uppbyggd av en struktur med telefoni, skrivare, webblösningar och datorer som alla sammankopplas med varandra i ett nätverk. Allt detta installeras och underhålls av en nätverkstekniker.

STUDIEFORM
60 veckor, heltid.

Arbetsplatsförlagt lärande

Teori varvas med praktiska moment under utbildningen och du kommer vara ute på praktik (så kallat arbetsplatsförlagt lärande) under utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Efter utbildningen

Arbetsuppgifterna innebär till exempel att installera, anpassa, designa och underhålla nätverket och dess kommunikationslänkar. Du kan arbeta med att ge support till de anställda i organisationen. Du kan även vara med och planerar och designa nätverk för IT-lösningar.

Ytterligare exempel på arbetsuppgifter är att arbeta med att uppgradera brandväggar och flytta servermiljöer till molnteknik. Du har kunskap om nätverksutrustning som switchar, routrar och access-punkter, brandväggsutrustning, lastbalansering, routingprotokoll och VPN-teknik.

Som nätverkstekniker arbetar du även med felsökning i nätverk och loggar.

Nätverkstekniker kan både vara anställda och arbeta som konsulter. Då man arbetar med infrastrukturen på företag och organisationer kan man egentligen möta en nätverkstekniker i stort sett var som helst.

Förkunskaper
Kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk A eller 1, matematik A eller 1 och engelska A eller 5.
Utbildningstid
1600 studiestödspoäng

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.
Utbildningsanordnare / utbildningslokal
Lernia AB
Fårögatan 8, Malmö

Välkommen till Lernia AB

Lernia arbetar med att matcha människors unika kompetens, talang och potential med Sveriges arbetsgivares behov av arbetskraft. Lernia finns över hela landet och arbetar med individer, företag och organisationer. Det gör vi genom:

  • Vuxenutbildning
  • Bemanning och rekrytering
  • Omställning, matchning och karriärväxling

Läs mer om Lernia AB på skolans egen webbplats.

Foto: Colourbox.com