Lastbil- och maskinmekaniker

Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon och mobila maskiner. Felsökning, reparation och service är de vanligaste arbetsuppgifterna.

Utbildningens innehåll

Lastbils- och maskinmekaniker är ett kvalificerat arbete där man använder avancerad teknik. Utbildningen ger dig kompetens som krävs för anställning inom fordonsbranschen. Som mekaniker måste du kunna utföra service, diagnoser, reparationer, justeringar och renoveringar.

Fordonsbranschen är teknikintensiv, vilket innebär att nya material, metoder och produkter förändrar arbetet för lastbils- och maskinmekaniker. Kunskaper inom mekanik, elektronik och IT är en förutsättning. Lastbilsmekaniker kan också arbeta med så kallat påbyggnadsarbete, vilket innebär att man specialinreder lastbilar.

Fältservice förekommer, då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats. Framförallt maskinmekaniker arbetar ofta på fältet med anläggningsmaskiner eller skogs- och lantbruksmaskiner.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lastbils- och maskinmekaniker.

STUDIEFORM
Heltid

Arbetsplatsförlagt lärande

15–25 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen.

Efter utbildningen

På arbetsmarknaden finns ett stort behov av utbildade lastbils- och personbilsmekaniker. De flesta elever får jobb direkt efter avklarad utbildning.

Förkunskaper
Kunskaper motsvarande svenska/svenska som andraspråk grundläggande, delkurs D, samt B-körkort (bifoga kopia till ansökan).
Utbildningstid
1300 studiestödspoäng

Utbildningsstart augusti.

Se ansökningswebb för aktuella ansökningsperioder.
Utbildningsanordnare / utbildningslokal
Komvux Malmö
Agnesfrids gymnasium
Agnesfridsvägen 184, Malmö

Välkommen till Agnesfrids gymnasium

Vi satsar på små undervisningsgrupper samt moderna undervisningslokaler och verkstäder. Samarbetet med branschen är mycket viktigt. Det är direkt avgörande för att vår utbildning ska hålla den högsta kvaliteten.

Kontaktuppgifter till Agnesfrids gymnasium.

Foto: Björn Holmberg