$left
$middle

Servering, barista och bar

Utbildningen servering, barista och bar är en yrkesutbildning som förbereder dig för arbeten inom restaurang, bar och café.

Om utbildningen

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper i olika serveringsmetoder, bär- och barteknik samt drinkblandning. Du lär dig också att utforma menyer och kombinera mat och dryck på bästa sätt. Bemötande och service är en stor del av jobbet.

Målet är att du ska kunna arbeta som servitör/servitris, bartender eller barista i branscher som till exempel restauranger, caféer och barer samt att bli klar med din sfi nivå D.

Utbildningens längd

Utbildningen är 67 veckor.

Om yrket

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är målet med arbetet. Bartenderns uppgift är att servera drycker över baren till gäster. Som bartender blandar du drinkar och serverar vin, öl och alkoholfria drycker. En barista är en bartender som tillreder kaffedrinkar av olika slag. Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former.

Exempel på arbetsuppgifter:

  • Hantera maskiner och tekniker för kaffe
  • Tillreda olika sorters drinkar
  • Servera mat och dryck
  • Ta emot beställningar

En bartender eller servitör/servitris tjänar cirka 25 500 kronor i månaden.

Vem kan läsa utbildningen?

Utbildningen är för dig som har nått b- eller c-nivå inom sfi och ej är nybörjare. Du ser förkunskapskraven på ansökningssidan.

Läs mer

Länkar till mer information och ansökan.

Foto: Colourbox

Kontaktinformation och länkar

sv